Popovič brez konkurence

Boris Popovič obvladuje volilno telo v koprski mestni občini, zato bo presenečenje, če ne bo izvoljen v prvem krogu, Matej Arčon pa ima precej naskoka pred tekmeci, a se bo moral v drugem krogu volitev za novogoriškega župana najbrž pomeriti z Luko Manojlovićem. To sta glavna poudarka v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Primorske novice izvedel Center za raziskovanje javnega mnenja ZRS UP.

Boris Popovič (desno) obvladuje volilno telo v koprski mestni občini, zato bo presenečenje, če ne bo izvoljen v prvem krogu. Matej Arčon (levo) pa  se bo moral  v drugem krogu volitev za novogoriškega župana najbrž pomeriti z Luko Manojlovićem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Boris Popovič (desno) obvladuje volilno telo v koprski mestni občini, zato bo presenečenje, če ne bo izvoljen v prvem krogu. Matej Arčon (levo) pa se bo moral v drugem krogu volitev za novogoriškega župana najbrž pomeriti z Luko Manojlovićem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Danes objavljamo rezultate javnomnenjske raziskave pred nedeljskimi lokalnimi volitvami za obe mestni občini, Koper in Novo Gorico, jutri pa bo prišlo na vrsto še devet primorskih občin.

Popovič, potem pa dolgo nič

Aktualni koprski župan Boris Popovič očitno ni dobil resnega tekmeca v boju za nov županski mandat. Koprsko volilno telo je sicer še dokaj neodločno, saj skoraj tretjina volilcev še ne ve, koga bo podprla, ob tem pa jih še 6,1 odstotka ni želelo razkriti svojih preferenc. V skupnem volilnem telesu je Boris Popovič dobil podporo 37,5 odstotka volilcev. Z znatno nižjimi deleži mu sledijo Polka Bošković (5 odstotkov), Kolja Štemberger (4,5 odstotka), Aleš Bržan (4 odstotke), Marko Brecelj (3,9 odstotka) in Olga Franca (3,3 odstotka). Ostali ne bi presegli dveh odstotkov podpore.

Volilne napovedi v veliki meri otežuje neseznanjenost s kandidati in njihovimi programi, kar se kaže tudi v visokem deležu neopredeljenih. Če anketiranci na nedeljskih volitvah ne bodo spreminjali svojih izbir in če se bodo neopredeljeni volilci približno enakomerno porazdelili med kandidate, potem bo volilna udeležba v koprski občini 62,4-odstotna. Med temi bi skoraj dve tretjini (63,9 odstotka) volilcev podprlo Borisa Popoviča. Še 8,8 odstotka anketiranih bi podprlo Polko Bošković, šest odstotkov pa Aleša Bržana.

Še večje število anketirancev se je za neopredeljene izreklo pri volitvah v mestni svet, kar 40,8 odstotka. Med opredeljenimi anketiranci je največ glasov zbrala stranka Koper je naš (18,7 odstotka), nato Stranka Mira Cerarja (8,9 odstotka), Združena levica (5 odstotkov) in stranka Oljka (4,8 odstotka). DeSUS bi volilo 4,2 odstotka anketirancev, Akacije pa 3,2 odstotka. Podporo dveh odstotkov bi presegle še NSi (2,8), SDS (2,5) ter lista Polka Bošković na tvoji strani (2).

Kaže, da bo Arčona izzval Manojlović

Teden pred volitvami je bil delež neopredeljenih volivcev v Novi Gorici zelo visok (32,7 odstotka), tem pa je treba dodati še 5,9 odstotkov tistih, ki anketarjem svoje izbire niso želeli zaupati. Tisti, ki so se opredelili, bi najpogosteje glasovali za dosedanjega župana Mateja Arčona (26 odstotka), sledijo tisti, ki bi na volitvah glasovali za Luko Manojlovića (12,1 odstotka) ter Andreja Miško (6 odstotkov). Damjani Pavlica bi namenili 4,2 odstotka glasov, ostali kandidati pa ne bi presegli štirih odstotkov.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje glede njihove volilne namere na volitvah v mestni svet. Glede tega je delež neopredeljenih še večji (49,1 odstotka). Najbolje bi se odrezala stranka Socialni demokrati (12,8 odstotka) pred Slovensko demokratsko stranko (10,3 odstotka). Na tretjem mestu bi bila Goriška.si, pobuda Luke Manojlovića (4,2), tik za njo pa Stranka Mira Cerarja (4,1). Lista Mateja Arčona bi zbrala 2,7 odstotka, Nova Slovenija pa 1,7 odstotka. Ostale stranke in liste bi zbrale manj kot 1,6 odstotka, a če upoštevamo še neopredeljene volilce, katerih glasovi se bodo razdelili med stranke, bi vse liste približno podvojile svoj rezultat.

Raziskava volilnega razpoloženja, ki jo je izvedel Center za raziskovanje javnega mnenja na ZRS UP, se opira na podatke telefonske ankete, izvedene med 23. in 30. septembrom 2014. S pomočjo nestrukturiranega naključnega vzorca iz Telefonskega imenika Slovenije so sodelavci centra anketirali 268 prebivalcev občine Nova Gorica. Dobljene rezultate so naknadno utežili glede na spol (v raziskavi so pogosteje sodelovale ženske) in starost, saj v vzorcu prevladujejo starejši anketirani.

Če prenesemo rezultate napovedanih izbir na vso populacijo in pri tem predpostavimo, da se bodo neopredeljeni približno enakomerno porazdelili med kandidate, bi bila volilna udeležba 65,4 odstotna, skoraj polovico (48,8 odstotka) glasov pa bi prejel Matej Arčon. Luka Manojlović bi bil trdno na drugem mestu in bi se z Arčonom pomeril v drugem krogu.

A velja pred snovanjem preuranjenih zaključkov upoštevati, da je v zadnjem tednu pred volitvami kampanja še posebej intenzivna, številna soočenja pa znajo vplivati na končno odločitev volilcev. Do prelivanja glasov od enega k drugemu kandidatu ali stranki prihaja še v zadnjih dneh, kar se je izkazalo tudi na vseh zadnjih slovenskih volitvah.

DENIS SABADIN


Najbolj brano