Osem novih, trije stari

V novi sestavi državnega zbora bo sedelo 11 primorskih poslancev in poslank. Novinci so Lilijana Kozlovič, Marko Ferluga, Tilen Božič, Vlasta Počkaj iz SMC, Tomaž Gantar (Desus), Matjaž Nemec (SD), Jernej Vrtovec (NSi) in Matej Tašner Vatovec iz Združene levice (ZL). Eva Irgl in Danijel Krivec iz SDS ter Mirjam Bon Klanjšček so bili poslanci že v prejšnjem mandatu.

Matej Tašner Vatovec (Združena levica)  iz Kopra bo eden od novincev v državnem zboru  Foto: STA
Matej Tašner Vatovec (Združena levica) iz Kopra bo eden od novincev v državnem zboru  Foto: STA

PRIMORSKA > Tudi na Primorskem sta velika zmagovalca SMC in ZL, velika poraženka pa SD, ki je skoraj prepolovila število mandatov. Je pa na Primorskem preboj v parlament kot kaže uspel Matjažu Nemcu (SD) iz Nove Gorice, ki je v končnici štetja glasov prehitel Meiro Hot, ki je kandidirala v Piranu. Nemec je zadovoljen, da mu je uspelo priti v parlament, tudi zato, ker je kandidiral na novogoriškem podeželju in podeželje še nikoli ni premagalo mesta.

“To kaže, da si tudi naši primorski volilci želijo novih obrazov in midva z Meiro sva to bila. Kljub svojemu delu v Ljubljani sem ohranjal stik z lokalnim okoljem in to so ljudje nagradili,” je povedal Nemec. Poraz stranke na državni ravni vidi kot normalen cikel dolgoletne stranke, zato si bo prizadeval stranko konsolidirati.

Tomaž Gantar, ki je glasove v Piranu nabiral bolj za stranko kot zase, je vesel, da je stranka dosegla zgodovinsko najboljši rezultat. “Največje presenečenje je Združena levica. Ljudje so s tem dali veliko nezaupnico preostali politiki,” pravi Gantar, ki še ne ve, ali bi Desus šel v koalicijo s Cerarjem ali ne.

Matej Tašner Vatovec iz Kopra ne skriva navdušenja in presenečenja, da je Združena levica dobila tako dober rezultat. “Skoraj ne morem verjeti, vendar je to dodaten motiv za naše delovanje in uresničevanje našega jasnega programa. SD je izneverila volilce, prave levičarske stranke ni bilo in naše napovedane reforme so ljudi prepričale, da nam dajo glas.”

Mirjam Bon Klajnšček (ZaAB) včeraj ni mogla skriti presenečenja, da je ena od štirih iz vse Slovenije, ki se jim je posrečil preboj. “Imela sem samo en cilj, da pomagam Alenki Bratušek, da s svojo stranko pride v parlament. Vse javnomnenjske raziskave so kazale slabo. Skušala sem narediti vse, kar je v moji moči, da sem poskusila koga prepričati,” je pojasnila Bon Klanjščkova. Novogoričanka je že sedela v parlamentu, bila je nadomestna poslanka v PS.

Jernej Vrtovec, ki mu je zvečer kazalo, da bo po dolgem času zastopal barve NSi na Primorskem, pa je bil včeraj zvečer še zadržan in ni praznoval. Med glasovi, ki jih je NSi dobila na Primorskem in na Dolenjskem je bila namreč tako majhna razlika, da bi se Vrtovec do dokončnega štetja lahko še grizel za jezik.

TATJANA TANACKOVIČ

JANA KREBELJ


Najbolj brano