Odprla so se volišča za parlamentarne volitve

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3100 volišč za predčasne državnozborske volitve. Volilke in volilci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

 Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3100 volišč za predčasne državnozborske volitve Foto: STA
Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3100 volišč za predčasne državnozborske volitve Foto: STA

LJUBLJANA > Do 19. ure bo odprtih 3142 rednih voliščih in 55 voliščih, na katerih bodo glasovali volilci zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po lokalnem času.

V splošni volilni imenik je za letošnje volitve vpisanih 1.714.476 volilnih upravičencev. Volilci bodo izbirali med 1134 kandidati, ki se potegujejo za 90 poslanskih mest. Na volitvah nastopa 17 strankarskih list.

Volilci so v minulem tednu na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega bo lahko volilec prinesel s seboj na volišče. Volil pa bo lahko tudi, če vabila ne bo imel pri sebi, in sicer z veljavnim osebnim dokumentom, na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Po prihodu na volišče bo volilec prejel glasovnico, na kateri je tudi posebno navodilo, da se glasuje samo za enega kandidata, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom in priimkom kandidata. Glasovnica bo veljavna tudi, če bo volilec glasoval drugače, vendar bo njegova volja kljub temu jasno razvidna.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volilce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po zaprtju volišč bodo znani izidi vzporednih volitev, ki jih bo za POP TV in TV Slovenija opravila Mediana. Ob 19. uri bodo na spletni strani DVK objavili izid predčasnega glasovanja, nato bodo sproti prištevali izide, ki jih bodo sporočale okrajne volilne komisije, na strani bodo objavili tudi trenutno razdelitev poslanskih mest. Struktura novega sklica državnega zbora bo predvidoma znana okrog 23. ure.

V ponedeljek bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Izide volitev lahko spremenijo tudi glasovi iz tujine, na katere bo treba počakati do 20. julija. DVK bo predvidoma 29. julija razglasila uradne izide volitev in objavila sestavo sedmega sklica državnega zbora.

STA


Najbolj brano