Nov razvojni model Slovenije

Brez novega zadolževanja, z novim razvojnim modelom za Slovenijo. S tem geslom se Slovenska ljudska stranka (SLS) odpravlja na predčasne parlamentarne volitve.

Z leve: Olga Franca, Janez Pišot, Zdenka Cencič Kodba in Ljiljana Jelačić Kerin Foto: Petra Vidrih
Z leve: Olga Franca, Janez Pišot, Zdenka Cencič Kodba in Ljiljana Jelačić Kerin Foto: Petra Vidrih

KOPER >Nov razvojni model Slovenije temelji na zmanjšanju davčnih bremen in uravnoteženju proračuna. V SLS so ga strnili v šest ključnih točk: proti uvedbi novih ali višjih davkov, za okrepljen boj proti korupciji in učinkovit pregon kriminala, za gospodarsko rast in socialno državo, za več prehranske in tudi energetske samooskrbe, za decentralizacijo države in upravnih postopkov ter za zaustavitev zadolževanja države.

Kot poudarja podpredsednica stranke Olga Franca, ki se bo za sedež v parlamentu potegovala v volilnem okraju Koper-okolica, se v SLS zavedajo resnosti razmer v državi, zato so političnim strankam poslali tako imenovano zavezo o državniški drži, ki bo spodbujala sodelovanje med strankami, ne glede na volilni izid.

Predlagali so pet ključnih projektov, ki so jih stranke že podprle: zdravstvena reforma, ureditev javnih financ in uveljavitev fiskalnega pravila, izboljšanje poslovnega okolja, enakomeren razvoj Slovenije, izboljšanje pravne države in dvig etičnega delovanja politikov.

V drugi, primorski volilni enoti bodo poleg Olge Franca, ki je prepričana, da “parlament potrebuje odločne, poštene in drzne ženske”, na listi SLS kandidirali še: Janez Pišot (Koper-mesto), Zdenka Cencič Kodba (Izola), Ljiljana Jelačić Kerin (Piran), Metod Fon (Tolmin), Boštjan Bizjak (Sežana), Ado Barbiš (Ilirska Bistrica), Vitomir Bric (Nova Gorica-okolica), Nataša Kofol (Nova Gorica-mesto), Peter Curk (Ajdovščina) in Branka Florjančič (Idrija).

Istrski kandidati, ki so se včeraj s sloganom Vredni zaupanja predstavili v Kopru, so na seznam nacionalnih interesov, pomembnih za Istro, uvrstili Luko Koper, drugi tir, Cimos, morje in hrano. “Samooskrbo v Istri je treba povečati,” opozarja doktorica kemije Zdenka Cencič Kodba. Kot poslanci bodo vse sile usmerili v boj proti korupciji, njihova prednostna naloga pa bo tudi izboljšanje razmer v zdravstvu in kmetijstvu. Mag. veterine Janez Pišot verjame, “da zmoremo ozdraviti zdravstvo in ga narediti dostopnega, racionalnega in učinkovitega”.

Medtem ko je Franca že več kot 15 let aktivna v politiki, so ostali trije istrski kandidati na tem področju popolni novinci, a zato nič manj odločni v svojih prizadevanjih. “Ponovno moramo postati socialna država, ki bo skrbela za kakovostni bivanje vseh državljanov,” pravi upokojena medicinska sestra Ljiljana Jelačić Kerin.

PV


Najbolj brano