Niso dobili kulturnega doma

Zlatko Martin Marušič je občino Miren-Kostanjevica vodil od njenega nastanka, torej dvajset let. Med razlogi za poraz bi verjetno našli kulturni dom in telovadnico v Mirnu.

 Zlatko Martin Marušič je občino vodil pet mandatov, od njenega nastanka dalje           Foto: Alenka Ožbot
Zlatko Martin Marušič je občino vodil pet mandatov, od njenega nastanka dalje  Foto: Alenka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > Dejstvo je, da se ljudje naveličajo istih ljudi na istih funkcijah. In dvajset let ni kratka doba. Zlatko Martin Marušič, ki je vedno kandidiral kot neodvisni kandidat in je leta 2002 v prvem krogu zbral 84,2 odstotka glasov, je iz volitev v volitve izgubljal. Če je bil do leta 2010 dovolj prvi krog, se je pred štirimi leti zmage veselil šele po drugem.

“Lahko bi užival v pokoju in župansko mesto prepustil mlajšemu ...“ je bilo slišati med ljudmi pred letošnjimi volitvami. In medtem ko je njegov protikandidat Mauricij Humar, ki ga je Marušič pred štirimi leti v drugem krogu suvereno premagal, letošnjo kampanjo začel z vsemi naboji, se je “večni” župan tiščal bolj v ozadju.

Pred drugim krogom, ko je bilo jasno, da ne bo šlo zlahka, je sicer postal bolj glasen, a proti samozavestnemu mlajšemu tekmecu, ki je tokrat kandidiral kot neodvisni kandidat s svojo listo (pred štirimi leti je bil kandidat NSi), je bilo treba še bolj zavihati rokave. Tik pred drugim krogom sta se stara tekmeca dogovorila za tri javna skupna soočenja - v Biljah, Kostanjevici na Krasu in Mirnu.

Ljudje niso “šparali” s kritiko. Javna soočenja so pokazala, da je občina zaspala predvsem na področju šolstva. V Mirnu že desetletje čakajo na obnovo šole in gradnjo telovadnice, dotrajana sta tudi vrtca v Biljah in Opatjem selu. V Mirnu tudi ne morejo požreti, da v 20 letih občina ni bila sposobna zgraditi novega kulturnega doma oziroma da v občinskem središču še danes nimajo dvorane, v kateri bi se lahko zbralo več kot sto ljudi. Verjetno so bile to prevelike črne pike. Mogoče pa so ljudje enostavno želeli nov veter.AO


Najbolj brano