Najvišjo podporo ima SMC

Če bi bile naslednjo nedeljo volitve, bi 33,9 odstotka opredeljenih vprašanih volilcev glasovalo za Stranko Mira Cerarja (SMC), 20,6 odstotka za SDS, 10,5 odstotka pa za SD, je pokazala najnovejša anketa Mediane, ki jo je objavil spletni portal RTV Slovenija MMC.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Desus bi dobil 8,4 odstotka glasov opredeljenih vprašanih, SLS 5,1, Zavezništvo Alenke Bratušek 4,8, Pozitivna Slovenija 3,5 odstotka, NSi 3,3 odstotka, Koalicija Združena levica (Demokratična stranka dela - DSD, Iniciativa za demokratični socializem - IDS ter Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS) 2,7 odstotka, Zeleni Slovenije 1,5, Piratska stranka Slovenije 1,5, Verjamem 1,3, SNS 1,1, Državljanska lista pa en odstotek.

Manj kot odstotek glasov opredeljenih imajo Humana Slovenija, Enakopravni državljani - Naprej Slovenija in Liberalno gospodarska stranka.

Če štejemo odstotke podpore vsem strankam skupaj z anketiranci, ki ne vedo, za koga bi volili, ki niso želeli odgovoriti na vprašanje oziroma ne bi volili nobene stranke ali pa se volitev ne bi udeležili, po navedbah MMC vrstni red strank ostaja enak, le odstotki podpore se nekoliko spremenijo.

Tudi po tej metodologiji uživa SMC največjo podporo - zanjo bi glasovalo 26,2 odstotka vseh vprašanih. Druga je SDS s 15,9 odstotka, tretja pa SD z 8,1 odstotka glasov. Sledijo Desus (6,5 odstotka), SLS (3,9), Zavezništvo Alenke Bratušek (3,7), PS (2,7), NSi (2,6) in Združena levica (2,1 odstotka). Vse druge stranke imajo podporo enega odstotka vseh vprašanih ali manj.

Zagotovo se volitev namerava udeležiti 54 odstotkov vprašanih volilnih upravičencev, verjetno pa se jih bo udeležilo 15,2 odstotka. Na volišča verjetno ne bo prišlo 5,6 odstotka vprašanih, zagotovo jih ne bo volilo 20,5 odstotka. 4,6 odstotka vprašanih pa še ni vedelo, ali bo volilo.

Mediana je telefonsko anketo izvedla za RTV Slovenija med 23. in 26. junijem med 600 polnoletnimi prebivalci Slovenije.

STA


Najbolj brano