Na Primorskem še vodi SMC, sledi ji SDS

Med anketiranimi Primorci, ki se bodo nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev zagotovo udeležili, bi jih petina volila Stranko Mira Cerarja, sledijo Slovenska demokratska stranka (SDS) z 18,5 odstotka, Demokratična stranka upokojencev (Desus) s 5,9 odstotka in Socialni demokrati (SD) in Solidarnost s štirimi odstotki. Tako kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za Primorske novice opravil Center za raziskovanje javnega mnenja ZRS Univerze na Primorskem.

Med anketiranimi, ki se bodo zagotovo udeležili nedeljskih volitev, bi jih petina volila Stranko Mira Cerarja. Velik delež, 30,5 odstotka, je še neopredeljenih, osem odstotkov pa jih svoje odločitve ni želelo razkriti.
Med anketiranimi, ki se bodo zagotovo udeležili nedeljskih volitev, bi jih petina volila Stranko Mira Cerarja. Velik delež, 30,5 odstotka, je še neopredeljenih, osem odstotkov pa jih svoje odločitve ni želelo razkriti. 

PRIMORSKA > Tudi med anketiranimi, ki se bodo zagotovo udeležili nedeljskih volitev, je velik delež, 30,5 odstotka, neopredeljenih, osem odstotkov pa jih svoje odločitve ni želelo razkriti. Uvodoma naštetim strankam sledijo Nova Slovenija (NSi) s 3,3 odstotka, Zavezništvo Alenke Bratušek (ZAB) z 2,6 odstotka, Združena levica (ZL) z 2,6 odstotka in Pozitivna Slovenija (PS) z 1,7 odstotka. Med anketiranimi, ki se bodo udeležili nedeljskih volitev, imajo po odstotek podpore Slovenska ljudska stranka (SLS) in Verjamem - lista Igorja Šoltesa, pol odstotka Piratska stranka, 0,3 odstotka Državljanska lista (DL) in 0,1 odstotka Slovenska nacionalna stranka (SNS).

Največja podpora med vsemi gre SMC

Med vsemi anketiranimi bi sicer največji delež anketirancev (17,6 odstotka) volil SMC, 14,5 odstotka SDS, pet odstotkov Desus, 4,4 odstotka pa Socialne demokrate in Solidarnost. Nekaj manj, 2,7 odstotka, bi jih volilo NSi, 2,6 odstotka PS, ZAB 2,5 odstotka in Združeno levico 2,1 odstotka. Piratsko stranko bi volilo 1,1 odstotka vseh anketiranih, SLS 0,8 odstotka, Verjamem 0,7 odstotka in po 0,2 odstotka DL in SNS. Tudi med vsemi anketiranimi je velik delež tistih, ki ne vedo, koga bi volili (37,5 odstotka) in 8,1 odstotka tistih, ki tega ne želijo povedati.

Anketirani, ki se volitev ne nameravajo udeležiti ali niso znali oziroma želeli odgovoriti na vprašanje o volilni izbiri, pa so odgovarjali na vprašanje, katera stranka jim je najbližje. Dobra četrtina se jih opredeljuje za SMC, 17,6 odstotka za SDS, 7,6 odstotka za SD in Solidarnost, 6,3 odstotka pa za Desus. ZAB podpira 3,5 odstotka anketiranih, NSi 3,3 odstotka, 2,7 odstotka ZL, 2,6 odstotka pa PS. Po 1,1 odstotka jih podpira SLS in SNS, 0,7 odstotka Verjamem, 0,2 odstotka pa DL.

Dobra petina anketiranih (20,4 odstotka) se je opredelilo levo, 15,6 odstotka levosredinsko, 14,4 odstotka desno, 6,8 odstotka desnosredinsko, 42,8 odstotka anketiranih pa na to vprašanje ni odgovorilo. Nedeljskih volitev se bo zagotovo udeležilo 62,6 odstotka anketiranih, še 14,7 odstotka pa verjetno.

Tretjina anketiranih kot mandatarja vidi Cerarja

Na vprašanje, katero stranko so volili na parlamentarnih volitvah leta 2011, je 18,9 odstotka anketiranih odgovorilo, da SDS, 17,4 odstotka jih je volilo SD, 6,8 odstotka pa Listo Zorana Jankoviča (PS). Ostale stranke je volilo manj kot pet odstotkov anketiranih. Volilo ni 21,7 odstotka anketiranih, 14,1 odstotka se jih ne spomni, koga so volili, 1,6 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Anketirane so vprašali tudi, koga bi najraje videli na položaju mandatarja ali mandatarke. Slaba tretjina (32,2 odstotka) bi kot mandatarja najraje videla Mira Cerarja, s 7,2 odstotka mu sledi Alenka Bratušek, 4,4 odstotka anketiranih je navedlo Zorana Jankovića, štirje odstotki Milana Zvera, 3,2 odstotka Karla Erjavca, 1,9 odstotka pa Dejana Židana. Obenem je znaten del anketiranih, 14,1 odstotka, navajal druge kandidate, najpogosteje Janeza Janšo (7,2 odstotka vseh anketiranih), Zvoneta Černača (en odstotek), Violeto Tomič, Zmaga Jelinčiča (vsakega po 0,9 odstotka) in druge. Tretjina anketiranih o mandatarju nima stališča.

Volilni scenariji

Če bi bila volilna udeležba enaka vzorčni (iz raziskave), bi bila volilna udeležba 70,1-odstotna, največ glasov (18 odstotkov) bi pobrala SMC, s 15 odstotki bi sledila SDS in Desus z 9,7 odstotka. Ostale stranke bi dobile manj kot pet odstotkov glasov. To velja ob predpostavki, če se bodo doslej neopredeljeni volilci približno enakomerno porazdelili med stranke, če že odločeni anketirani ne bodo spreminjali odločitve glede udeležbe in glede glasovanja.

V primeru, če bi bila med volilci enaka struktura po spolu in starosti kot v populaciji, bi bila volilna udeležba 62,6-odstotna, SMC bi dobila 17,6 odstotka glasov, SDS 14,5 odstotka in Desus pet odstotkov. Precejšen delež anketiranih (37,5 odstotka) je bil v času anketiranja še neopredeljen. Petina tistih, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, bo podprlo SMC, 18,5 odstotka SDS in 5,9 odstotka Desus.

Center za raziskovanje javnega mnenja Univerze na Primorskem, Znanstveno raziskovalno središče, je telefonsko anketo po naročilu Primorskih novic ČZD, d.o.o. izvedel med 4. in 8. julijem. Anketirali so 519 prebivalcev Primorske, od tega 184 moških in 335 žensk. Iz Istre je bilo 28,9 odstotka anketiranih, iz Srednje Primorske 34,7 odstotka in iz Severne Primorske 36,4 odstotka. Od 18 do 28 let je bilo starih 3,9 odstotka anketiranih, od 29 do 39 let 6,9 odstotka, od 40 do 50 let deset odstotkov, od 51 do 61 let 19,1 odstotka, od 62 do 72 let 27,4 odstotka, 73 let in več pa 32,8 odstotka anketiranih. Sodelavci Centra za raziskovanje javnega mnenja so opravili tudi vse potrebne metodološke postopke za obdelavo podatkov. Zaradi postopka obteževanja glede na spol in starost posameznih spremenljivk v statističnem programu SPSS so nastale nekatere razlike med realiziranim vzorcem in med podatki, na katerih je bila opravljena univariatna statistična analiza.

V centru za raziskovanje javnega mnenja so pripravili tudi projekcijo za primer, če bi prenesli napovedane izbire na populacijo in pri tem niso vključeni neopredeljeni in tisti, ki volilne izbire ne želijo razkriti. Volilna udeležba bi bila v tem primeru 63,5-odstotna, tretjino glasov bi volilci namenili SMC, dobro četrtino (27,2 odstotka) pa SDS. Desetino glasov bi prejel Desus, 5,2 odstotka pa NSi.

Na vprašanje, kako živijo v primerjavi z življenjem pred tremi leti, je 22,4 odstotka anketiranih odgovorilo, da veliko slabše, 50,4 odstotka slabše, 23,2 odstotka približno enako, le 2,6 odstotka jih živi boljše in 0,9 odstotka veliko boljše.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano