NSi še ni dobila vabila SMC

Stranka NSi še ni dobila vabila na pogovor o morebitnem sodelovanju v vladni koaliciji, je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Stranka NSi še ni dobila vabila na pogovor o morebitnem sodelovanju v vladni koaliciji, je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak Foto: STA
Stranka NSi še ni dobila vabila na pogovor o morebitnem sodelovanju v vladni koaliciji, je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak Foto: STA

LJUBLJANA > V izjavi pred začetkom izredne seje sveta stranke je Ljudmila Novak spregovorila tudi o ministrskih resorjih, ki bi stranko zanimali, če bi dejansko prišlo do sodelovanja, in pri tem omenila področji gospodarstva in zdravja.

Na izredni seji sveta NSi, ki se je začela ob 18. uri, bodo obravnavali analizo rezultatov predčasnih državnozborskih volitev in razpravljali o nadaljnjih aktivnostih stranke ter možnostih uresničevanja programa. Neuradni volilni izid, ki vključuje tudi glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, sicer kaže, da je NSi na predčasnih državnozborskih volitvah prejela 5,54 odstotka glasov oziroma pet poslanskih mest.

Glede sodelovanja v vladni koaliciji je Novakova povedala, da je to najprej odvisno od povabila, ki ga še nimajo, ter od tega, kdo bodo koalicijski partnerji ter koliko bodo pripravljeni omiliti svoja stališča oziroma pristati na pogoje NSi. “V kolikor pač imajo druge stranke drugačne koncepte, potem je nemogoče izvajati skupen program. Zato čakamo na povabilo, če ga bomo dobili. Potem bomo pogledali, katere so skupne točke in ali se v tem vidi NSi ali ne,” je dejala.

Na vprašanje o tem, kateri ministrski resorji bi zanimali NSi, je Novakova odgovorila, da so program osredotočili okoli reform gospodarstva, zato bi jih zanimal ta resor. “Hkrati imamo tudi reformne predloge na področju zdravstva,” je dejala in dodala, da je z veseljem opravljala tudi funkcijo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu. Pri tem je ponovila, da še niso dobili vabila k pogovorom, zato ne morejo vnaprej vedeti, katere resorje bi dobili.

Pojasnila je tudi, da so do neke mere že analizirali program Stranke Mira Cerarja, ki je na volitvah dobila največ podpore, tudi na predvolilnih soočenjih. “Vendar je bil pri konkretnih zadevah premalo jasen, premalo konkreten,” je dejala in povedala, da ima Cerar drugačne pomisleke glede privatizacije, poleg tega pa niso najbolj kompatibilni na področju delovnopravne zakonodaje in davkov. “Podrobnosti je seveda treba preučiti, potem pa tudi videti, kaj bi ponujala morebitna koalicijska pogodba,” je povedala.

Pri tem je Novakova poudarila, da se bo stranka NSi odločala samostojno in brez pritiskov katere koli druge stranke. Po njenem mnenju mora vsaka stranka sama opraviti analizo volitev in ugotoviti, zakaj je izgubila toliko glasov, “ne pa da je glavna tema tvitov in razprav NSi”.

Glede morebitnega sodelovanja s stranko SD je Novakova povedala, da ima precej drugačen program glede privatizacije in gospodarstva. “Mi a priori nikogar ne zavračamo, ampak pravimo, da bo trdna vlada tista, v kateri bodo koalicijske partnerice imele enotne poglede za dosego ciljev. Zato se nam zdi takšna povezava vprašljiva,” je pojasnila.

STA


Najbolj brano