Mladi so šli raje na plažo, starejši bolj vestni

“Ne, jaz ne bom šel volit. Zakaj pa naj bi šel? Nihče od njih - od teh na plakatih - nič ni naredil. On pa bo šel,” je mladenič v avtomobilu s slovenjgraško registracijo sredi Lucije pokazal na svojega prijatelja za volanom, ki je prikimaval, a ne prav prepričljivo. Kakih 100 metrov stran so na volišču omnia v Luciji volilne glasovnice spuščali v skrinjice tisti, ki jim je za volitve še kako mar. Toliko, da so svoj glas oddali, četudi so na počitnicah in so torej volili izven svojega okraja.

Slavka iz Ljubljane je  prišla volit v Lucijo  z dopusta, ki ga preživlja v Strunjanu   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Slavka iz Ljubljane je prišla volit v Lucijo z dopusta, ki ga preživlja v Strunjanu  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > “A tu gor se gre volit? Ja kam pa ste to skrili,” se je pridušala Štajerka srednjih let, ko je v lucijskem TPC iskala volišče omnia v Luciji. Tako kot 3816 volilcev iz vse Slovenije se je prijavila, da bo volila izven svojega okraja. Na volišču omnia v prostorih piranske upravne enote v Luciji se jih je prijavilo kar 438, vsaj trikrat več kot običajno. Do malce čez 10. uro jih je volilo že 87. “Volilna udeležba je voliščih omnia vedno visoka. Tisti, ki se prijavijo, da bodo volili izven svojega okraja, praviloma tudi pridejo,” je povedala Slavica Šorgo, predsednica volilnega odbora na tem volišču.

Iz vseh volilnih enot

“Na dopustu v Piranu sva in sva vse prej uredila, da bova volila tu. Vedno greva volit,” sta razlagala Marko in Vanja iz Velenja. Dva para iz Komende sta imela do volišča daljšo pot. Na srečo jih na mejnem prehodu s Hrvaške ni pričakala kolona. “Prišli smo iz Zambratije, kjer smo na počitnicah. V vsakem primeru bi prišli. Tudi če ne bi deževalo; ko gre za volitve, smo vestni. Je pa res, da smo na volitve prvič prišli iz tujine,” je pojasnil Aleš. “Tale dopust v Strunjanu ni bil ravno načrtovan. Ko sem odhajala iz Ljubljane, še ni bilo predčasnega glasovanja, vseeno pa sem hotela voliti. Na piranski upravni enoti so mi vse zelo prijazno pojasnili in zdaj sem tu. Volitve so le volitve, ni izgovorov. Ljudje delajo napako, ko ne pridejo na volišče,” je volilne absentiste okrcala Slavka.

Volitve so pomembne tudi za starejši par s Štajerskega, ki pol leta živi v Mariboru, pol pa na Belem križu. “Jaz sem tu tudi prijavljena in sem volila na volišču na Belem križu. Mož pa je prijavljen v Mariboru in bo zdaj volil tu, v Luciji. Jaz pa ga spremljam, zato da bo vse v redu,” je bila hudomušna Štajerka, medtem ko je čakala na soproga.

Med mladimi bolj malo volilne vneme

Pravo nasprotje te volilne vneme pa je bilo čutiti med mladimi na plaži in v bližnjih gostinskih lokalih v Portorožu, ki ga je dopoldne izmenično grelo sonce in pral dež. Na makadamskem parkirišču v bližini Marine se je skupina mladih iz Posavja in okolice Ljubljane sredi dopoldneva ravno dobro prebujala.

“Prišli smo v soboto, danes bi še radi šli na plažo, saj zdaj je vreme ok. Za volitve pa … Če bo vreme lepo, verjetno ne bomo šli,” so odgovarjali na vprašanje, ali bodo šli na volišča. O možnostih, ali jim bo to uspelo, so imeli različna mnenja. “80:20 da ne gremo? Po moje je bolj verjetno razmerje 90:10,” je ugibala mlada Posavka iz te skupine. “Če mene vprašate, mislim, da volišča ne bomo videli,” je ugibanja prekinil njihov prijatelj iz okolice Ljubljane. Zgodaj dopoldne na portoroški plaži še ni bilo gneče, saj je okoli 10. ure še deževalo. A potem je posijalo sonce in mnoge - če že ne v morje - zvabilo vsaj na sprehod ob obali. “Ja, če bomo utegnili, bomo šli. Malo je odvisno tudi od vremena,” sta v en glas, a precej neprepričljivo, zagotavljala mladeniča.

V gostinskem lokalu ob plaži smo naleteli na skupino prijateljev iz Pragerskega. “Volitve. Mmmmm,” je zavzdihnil eden izmed njih, spustil glavo vse do mize in zaprl oči. Ostali trije so molčali, a ni bilo dvoma, da volitve niso ravno na vrhu seznama njihovih nedeljskih načrtov.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano