Mesec: rezultat na vzporednih volitvah je izjemen

Predstavnik koalicije Združena levica Luka Mesec je po objavi rezultatov vzporednih volitev dejal, da je rezultat, ki so ga dosegli, izjemen. Pri tem je povedal, da bi se z ostalimi strankami lahko pogovarjali o koalicijskem sodelovanju, če bi se z njimi dogovorili o ključnosti reform, ki jih predlaga Združena levica.

Violeta Tomič Foto: STA
Violeta Tomič Foto: STA

LJUBLJANA > V Združeni levici, ki ji je v prvem nastopu na državnozborskih volitvah po izidih vzporednih volitev s 7,1 odstotka prejetih glasov uspel preboj v parlament, uspeh pripisujejo kolektivnemu trdemu delu.

ZL bo po besedah Matjaža Hanžka takoj, ko bo začel delovati parlament, zahtevala parlamentarno preiskavo "korupcije pri gradnji TEŠ6", saj meni, da projekt spremlja korupcija. S prebojem ZL v parlament se je po besedah Luke Meseca Slovenija pridružila tistemu "bloku držav, v katerih je ljudsko nezadovoljstvo s podivjanim kapitalizmom ustvarilo grško Sirizo. V Sloveniji se tako prebuja politična sila, ki bo prekinila z neoliberalnim konsenzom, ki je zajel vse ostale stranke," je pristavil. ZL je po besedah Meseca po 23 letih "kapitalističnega enoumja socialistična sila, ki se bo uprla razlaščanju srednjega sloja in najrevnejših ter se povezala z vsemi ostalimi podobnimi strankami in gibanji v Evropi in po svetu, da si izborimo boljšo, demokratično, ekološko in socialistično prihodnost." ZL je po delnih neuradnih izidih na drugih predčasnih parlamentarnih volitvah dobila 5,97 odstotka glasov.

Mesec, ki se je za izkazano zaupanje zahvalil volilcem, je dejal, da so v predvolilni kampanji jasno povedali, za kaj se zavzemajo, med drugim za zaustavitev privatizacije ter za boj proti davčnim oazam. Pojasnil je, da če bi se z ostalimi strankami, ki bodo prišle v parlament, lahko dogovorili o ključnosti reform, ki jih predlaga Združena levica, bi se lahko pogovarjali tudi o koalicijskem sodelovanju.

"Dokazali smo, da lahko z dobrim programom, trdim delom in neposrednim stikom z ljudmi tudi z minimalnimi sredstvi za volilno kampanjo uspešno bijemo boj s političnimi silami, ki zagovarjajo neoliberalne politike privatizacije, spodkopavanje socialne države in zmanjševanje delavskih pravic," so v stranki po objavi rezultatov vzporednih volitev zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Po njihovih besedah je prvič v zgodovini samostojne Slovenije parlamentarni prag prestopila politična opcija, ki se brezkompromisno bori za interese delovnih ljudi. Zapisali so, da zdaj ni čas za zmagoslavje, temveč čas za zbiranje sil za boje, ki jih čakajo.

V Združeno levico so se že pred nedavnimi evropskimi volitvami povezali Demokratična stranka dela (DSD), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj (Trs) in novoustanovljena stranka Iniciativa za demokratični socializem. Njihov temelj je program Pot v demokratični ekološki socializem, ki narekuje pot napredni socialistični politiki.

Ustanovni kongres je Združena levica imela 1. marca. Pred državnozborskimi volitvami so nastopili tudi na volitvah za Evropski parlament, na katerih so dobili 5,48-odstotno podporo.

Demokratična stranka dela in TRS sta kandidirali tudi na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011. TRS je takrat prejela 1,22 odstotka glasov, Demokratična stranka dela pa 0,65 odstotka.

STA


Najbolj brano