Koalicija avgusta, vlada septembra?

Prvak SMC in najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Miro Cerar predvideva, da bi se koalicijska usklajevanja lahko začela prihodnji teden, saj da morajo biti vsaj obrisi nove koalicije jasni do začetka avgusta oziroma ustanovne seje DZ.

Miro Cerar Foto: Leo Caharija
Miro Cerar Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Miro Cerar upa, da bo koalicija oblikovana že v avgustu, nova vlada pa v septembru, je dejal za Radio Slovenija.

Koalicijski pogovori zagotovo ne bodo enostavni, neznank pa je še polno, je dejal v oddaji Studio ob 17h Cerar. Poudaril je, da ne bodo zavlačevali, a da se tudi ne sme hiteti in posledično sprejemati slabih rešitev, saj je treba oblikovati kakovostno in stabilno vlado.

Cerar še ne želi razkriti, katere od strank bodo dobile vabilo na usklajevanja, je pa zatrdil, da se bodo pogovarjali z vsemi strankami. Komunikacijo bodo vzpostavili tudi s SDS, a se relativna zmagovalka volitev SMC z njimi v koaliciji ne vidi. “Ne more biti koalicijski partner tisti, ki zanika temelje pravne države,” je povedal Cerar in izrazil obžalovanje, da SDS zdaj uporablja “neke absolutno preostre besede pod ravnjo politične kulture” z izjavami, kot je ta, da so bile volitve nelegitimne.

Ne želijo si “enobarvne vlade”

Po Cerarjevih besedah bo možnost kompromisov treba oceniti tudi na podlagi programov strank. Zaveda se, da bo treba “tu in tam malo popuščati”, a če bodo ti kompromisi še vedno v korist državi, je odprto sodelovanje z vsako stranko, ki se bo k temu zavezala.

V SMC se sicer še niso opredelili do tega, kakšno vlado bi najraje imeli, a Cerar osebno bi si želel “ne le enobarvno vlado”. “Dobro bi bilo, če bi bila vlada kombinirana, v tem smislu bolj mavrična, nenazadnje tudi znotraj enega pola ni vse popolnoma enobarvno,” je povedal in pristavil, da bo vse odvisno od koalicijskih pogajanj.

S tem, da bi iskal dvotretjinsko večino v DZ, pa se Cerar ne obremenjuje. Po njegovem mnenju mora vlada imeti vsaj toliko podpore, da lahko normalno deluje.

Cerar je napovedal, da bo SMC ob oblikovanju nove vlade zagotovila najboljše kadre, ki jih ima, ni pa želel izpostaviti nobenega imena morebitnih novih ministrov, saj da še niso evidentirali vseh kandidatov. Razkril je le, da bodo iz vrst SMC v novi vladi ljudje, ki še niso bili v politiki, a so priznani strokovnjaki in izkušeni. V stranki pa ob tem nimajo zadržkov do že izkušenih kadrov, tudi političnih, ampak pod pogojem, da so nekompromitirani in sposobni. “Če greš v koalicijsko vlado, lahko koalicijski partnerji predlagajo tudi take kadre in to bomo morali v primeru dogovora sprejeti,” je dodal.

Med ključnimi vprašanji privatizacija

Med ključnimi vprašanji ob sestavljanju nove koalicije bo zagotovo privatizacija, a pomembna področja so tudi konsolidacija javnih financ, zdravstvena reforma, področje sociale, pa tudi druga vprašanja, denimo znanost in kultura, je dejal Cerar. Zagotovil je namreč, da ne podcenjujejo nobenega področja in da bo prav na vseh treba poiskati nek skupen jezik.

Cerar je izpostavil tudi, da ga nikakor ni strah, se pa zaveda odgovornosti, ki je pred njim in stranko. Za zmago mu je večina predsednikov strank čestitala že v nedeljo po volitvah, je povedal, danes pa ni bil v stikih z nikomer od njih. “Verjetno smo vsi tudi nekoliko utrujeni oziroma delamo naprej resne stvari,” je še ugotavljal Cerar.

STA


Najbolj brano