Janković: Ta poraz je zame katastrofa

Predsednik Pozitivne Slovenije, ljubljanski župan Zoran Janković prevzema krivdo za slab rezultat stranke na današnjih volitvah, kot ga kažejo vzporedne volitve, je dejal medijem. Kot pravi, je razočaran, a volivci imajo vedno prav. Čestital je predsedniku SMC Miru Cerarju in mu zaželel, da bi sestavil dobro vlado in popeljal državo iz krize.

Zoran Janković Foto: STA
Zoran Janković Foto: STA

LJUBLJANA > Na vprašanje, ali bo glede na izide odstopil, je dejal, da bi bilo to najlažje, a tega ne bo storil tako hitro. "Ta poraz je zame katastrofa. Lahko tudi rečemo, da je bila to le triletna avantura. Vendar se bomo najprej usedli in se dogovorili, kako naprej," je dejal.

Prepričan je, da je imela PS edina dober program za izhod iz krize in prave ljudi, da bi to izpeljali. S tem programom so želeli aktivno delovati v Sloveniji. Kot je dejal, je do zadnjega dneva napovedoval zmago, saj so edini, ki so imeli konkretne projekte, ki bi dali nove zaposlitve.

"Če je nekdo zadovoljen s tem, da je dobil štiri ali pet poslancev, to ni to," je izide vzporednih volitev komentiral Janković.

Dodal je, da ostaja kandidat za župana Ljubljane, odločili pa se bodo Ljubljančani. Ob tem je dodal, da je njegova ljubljanska ekipa skupaj že osem let, rezultati njihovega dela pa so izjemni. Sloveniji so ponujali nekaj podobnega kot Ljubljani, a Slovenija tega ni sprejela.

PS, ki je nastala pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami leta 2011, je bila zmagovalka takratnih volitev. Za to stranko je tedaj glas oddalo 28,51 odstotka volilcev, v parlamentu je zasedla 28 sedežev.

Prvak stranke Zoran Janković po volitvah ni uspel sestaviti vlade, je pa dobro leto pozneje to uspelo Alenki Bratušek. Vendar Bratuškova na kongresu stranke ni dobila podpore za mesto predsednice stranke in po porazu proti Jankoviću je odstopila kot premierka. Del stranke, z Bratuškovo na čelu pa se je odcepil in oblikoval novo stranko, ki se ji je danes, kot kažejo vzporedne volitve, uspelo prebiti v parlament.

STA


Najbolj brano