Iz parlamenta jih mora kar 64

Iz parlamenta se po volitvah poslavlja kar 64 od 90 aktualnih poslancev. Odhaja tudi deset Primorcev. Nadomestili jih bodo novinci, med katere sodi vseh 36 poslancev zmagovite SMC. Ali bo sicer izvoljeni Janez Janša dobil mandat, je odvisno od odločitve vrhovnega sodišča, ne glede na to pa mu ga lahko priznajo poslanci.

Nedeljske volitve so kar 64 zdajšnjim poslancem zaprle dostop do sedežev v parlamentu Foto: Maja Pertič Gombač
Nedeljske volitve so kar 64 zdajšnjim poslancem zaprle dostop do sedežev v parlamentu Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Sedeže v parlamentu bo po nedeljskih volitvah v novem mandatu obdržalo le 26 zdajšnjih poslancev. Vrste se še nikoli doslej niso tako zredčile, po volitvah leta 2011, denimo, so bile “le” prepolovljene.

Odhajajoče bodo nadomestili novinci, med katerimi so prav vsi (36 jih je), ki zastopajo zmagovito Stranko Mira Cerarja.

Po zakonu o poslancih imajo odhajajoči iz parlamenta možnost prejemati nadomestilo 80 odstotkov zadnje poslanske plače. Ta jim pripada, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. To velja do trenutka, ko se poslanec zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni pogojev za upokojitev. Vendar je čas prejemanja omejen na najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, toda najdlje še za šest mesecev. Poslanci iz prejšnjih sklicev imajo za vsak zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj. Skupaj lahko torej poslanec nadomestilo prejema najdlje 18 mesecev. Poslanec, ki mu je funkcija prenehala prej kot v šestih mesecih, nima pravice do nadomestila plače.

Največ jih je obdržala SDS

Največ znanih obrazov bo v DZ zastopalo SDS, saj je 13 od 21 novoizvoljenih poslancev to funkcijo opravljalo že v iztekajočem se mandatu. Od Primorcev v tej stranki odhaja podpredsednik stranke Zvonko Černač. V SD so obdržali le dva poslanca, med “žrtvami” nedeljskih volitev sta Primorca Samo Bevk in Ljubica Jelušič, Mirko Brulc pa se je odločil za upokojitev. ZaAB je ohranila enega samega poslanca, posloviti se morata tudi Jerko Čehovin in Aljoša Jerič. Na volitvah leta 2011 zmagovita PS sedeža v parlamentu nima in to pomeni konec tudi za Lejlo Hercegovac in Tino Komel. Enako velja za Kristino Valenčič iz DL, kot samostojni poslanec pa je svoj mandat zaključil Ivan Simčič.

NSi je ohranila vse štiri aktualne poslance, Desus tri, usoda SLS pa je verjetno zapečatena. Ostajata pa seveda poslanca narodnosti.

Glasovi po pošti niso pomagali SLS

Glasovanje po pošti razmerij ne spreminja. Državna volilna komisija (DVK) je včeraj objavila neuradni volilni izid po preštetju glasovnic, ki so prispele po pošti iz Slovenije. Tako je glasovalo 1757 volivcev, neveljavnih pa je bilo 13 glasovnic.

Med tistimi, ki so iz Slovenije glasovali po pošti, jih je dobrih 29 odstotkov glasovalo za SMC, nekaj manj kot 22 odstotkov za Desus, dobrih 16 odstotkov za SDS, za SD jih je glasovalo skoraj osem odstotkov, za NSi nekaj več kot osem odstotkov in za ZaAB slabih pet odstotkov. Po pošti iz Slovenije sicer glasujejo volilci, ki so v bolnišnicah, zaporih in domovih za ostarele.

Prihodnji teden bodo izidom prišteli še glasove iz tujine. DVK je na tuje poslala 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence, po pošti iz tujine pa naj bi glasovalo 4087 volivcev, ki so začasno v tujini. Na glasove iz tujine računajo zlasti v SLS, ker so tik pod volilnim pragom (imajo 3,98 odstotka glasov). Iz Slovenije je SLS po pošti prejela 44 glasov, ki pa ji niso pomagali za preboj volilnega praga.

DAVORIN KORON


Najbolj brano