Držal se bo taborniških vrednot

Ajdovski volilci so v nedeljo vodenje občine zaupali Tadeju Beočaninu (SD), ki se odgovornosti ne boji. Ocenjuje, da so volilci izbrali njega in program, po katerem želijo, da gre občina v prihodnjih štirih letih. Verjame tudi, da so bili naveličani dosedanje politike. Stroški volilne kampanje niso skrivnost, jasno pove in odgovori na trditve Marjana Poljšaka: “Ne, ni šlo za denar politične mafije.”

Tadej Beočanin Foto: Alenka Tratnik
Tadej Beočanin Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Novi ajdovski župan Tadej Beočanin (SD) ima v teh dneh že natrpan urnik. Sestal se bo z izvoljenimi svetniki in konkretneje postavil okvire delovanja občinske politike, izbral podžupane in nosilce ključnih nalog, sestal se bo z občinsko upravo. Tudi v njej napoveduje nekaj sprememb.

> Ali menite, da ste zmagali kot Tadej Beočanin ali kot Ne-Poljšak?

“Menim, da sem zmagal kot Tadej Beočanin, s programom, ki smo ga pripravili. Verjamem, da je to pot, po kateri Ajdovci želijo, da gre občina v naslednjih štirih letih. Zagotovo pa so bili ljudje že nekoliko naveličani obstoječe politike in imeli določene zamere do aktualne politike, ki je vladala do včeraj. To je do neke mere pretehtalo pri tem, da se volitev niso udeležili tisti, ki niso podpirali ne mene ne bivšega župana. Tisti, ki pa so včeraj šli na volitve in me podprli, so želeli spremembo Tadeja Beočanina in program, ki ga prinašam.”

> Ste že pustili službo v družinskem podjetju, se boste poslovili od urednikovanja mladinske revije in razvoja mladinskih programov?

“Službo v družinskem podjetju bom seveda prekinil. Podjetje bo delovalo naprej, s prenosom mojih obveznosti bom poskrbel, da se bodo aktivnosti nadaljevale. Tudi za urednikovanje mladinske revije Replika bom našel ustrezno zamenjavo. Želim, da gre projekt naprej. Verjamem vanj, postavili so ga mladi, jaz sem jim samo pomagal. Ekipa je odlična, zato verjamem, da bo še naprej dobro delala. Tudi mladinski projekti se bodo še razvijali.”

> Vam bodo pri vodenju občine prišle prav dolgoletne taborniške izkušnje?

“Zagotovo. Predvsem zadnje, ko sem vodil Zvezo tabornikov Slovenije, ki je po strukturi in številčnosti zelo primerljiva z ajdovsko občino. Vodil sem strokovno službo, ki je primerljiva z občinsko upravo. Predvsem pa mi bo pomagalo, da sem delal za članstvo, kot bom moral zdaj za občane in občanke. Tisto, kar mi je taborništvo dalo, so zagotovo vrednote, ki se jih bom držal in jih spoštoval tudi pri vodenju občine.”

> Napovedujete programsko koalicijo. Kako natančno si zamišljate delovanje v občinskem svetu - iskanje podpore od projekta do projekta, oblikovanje ožje skupine odločanja …?

“Programska koalicija po moji zamisli je tista, ki nima opozicije. Želim vzpostaviti okolje, v katerem se bodo vsi izvoljeni svetniki in svetnice našli in prispevali k skupnim ciljem. Jasno je, da bom postavil zelo jasno smer, ki so jo ljudje včeraj tudi podprli. Tisti, ki se v doseganju teh ciljev ne bodo videli, bodo verjetno rekli, da v tem ne želijo sodelovati, kar pomeni, da se bodo sami odločili za vstop v opozicijo. Nikogar ne bom izključeval vnaprej. Razen če bo kdo svoj svetniški položaj želel izkoriščati za svoje parcialne interese, ki niso v skupno dobro.“

> So že znana imena podžupanov?

“Še ne. Iskal jih bom med dvema, tremi največjimi strankami, ki so bile po številu svetnikov izvoljene v občinski svet.”

> Načrtujete organizacijske spremembe v občinski upravi? Boste vanjo vključili člane svoje ekipe?

“V urad župana bom pripeljal nekaj članov moje ekipe. Skoraj zagotovo se bo zgodila tudi sprememba na mestu direktorja občinske uprave. V ostalih oddelkih bodo verjetno manjše spremembe, vendar moram najprej govoriti z zaposlenimi in se z njimi uskladiti. Načrtujem povečanje občinske uprave, in sicer s pisarno za pridobivanje EU denarja. Tako za občinske projekte kot tudi za potrebe društev in drugih organizacij, ki lahko kandidirajo, in pisarna jim bo pomagala pridobivati denar EU.”

> Se njena vloga ne bo podvajala z delom razvojne agencije?

“Razvojna agencija doslej te naloge ni opravljala dovolj dobro. Komaj je vzdrževala samo sebe. To je pomembno področje, tu smo imeli doslej zelo velik primanjkljaj in ne želim postaviti še treh stopnic med občino in nekim zavodom, ki se bo s tem ukvarjal, ampak želim, da je to sestavni del občinske prave. Določene izkušnje se bodo lahko prenesle iz razvojne agencije, tudi kadri, če se bodo izkazali z referencami.”

> Slišati je govorice, da bo direktor občinske uprave postal Mitja Tripković. To drži?

“Ne, to ne drži.”

> Po sklepu občinskega sveta bo KSD 4. novembra prekinil dobavo pitne vode VIK Nova Gorica, če ta ne poravna zapadlih obveznosti. Boste pustili, da se to zgodi?

“Storil bom vse, da vode ne bomo zaprli. Nisem naklonjen radikalnim ukrepom, kot je zapiranje vode. Čas se izteka, a verjamem, da bomo zaplet rešili in postavili temelje za normalen poslovni odnos. Rešitev želim najti za mizo. To je ena prednostnih nalog.”

> Boste Ajdovci še naprej vozili smeti na Ptuj?

“Kam jih bomo vozili, še ne vem. Naše odlagališče nima dovoljenja, smeti moramo odvažati drugam. Prizadeval si bomo, da tudi naše odlagališče dobi dovoljenje za obratovanje. V vsakem primeru bomo iskali najugodnejšo rešitev za naše občane in okolju prijazno rešitev.”

> Boste ohranili občinsko glasilo ali boste zakupili strani v brezplačniku, ki ga izdaja vaš strankarski kolega Tripković?

“O tej zadevi še nisem razmišljal. Eni imajo radi Latnik, drugi Ajdovske novice. Ta hip ne vidim razloga, da Ajdovske novice ne bi več izhajale.”

> Koliko je stala vaša kampanja in kako odgovarjate na trditve dosedanjega župana, da je zadaj denar politične mafije?

“Ne, ne gre za denar politične mafije. Denar je v manjši meri zagotovila stranka SD, v veliki meri sem kampanjo financiral sam. Vanjo smo res vložili ogromno dela, ogromno posameznikov je sodelovalo pri aktivnostih. So pa nastali tudi določeni stroški, ki pa so pod zakonsko določeno mejo. Za prvi krog je znesek okrog 3800 evrov, za drugega pa bo po moji oceni med 2000 in 2500 evri.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano