Do 14.30 prejeli 106 prijav domnevne kršitve volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 14.30 prejela 106 prijav o domnevni kršitvi volilnega molka pred parlamentarnimi volitvami. Večina klicev se je nanašala na prejeto sms sporočilo, ostale prijave pa na razdeljevanje gradiva v poštne nabiralnike, so sporočili z ministrstva.

Jutri  ob 7. uri se bodo odprla volišča za sedme (druge izredne) parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji Foto: Leo Caharija
Jutri ob 7. uri se bodo odprla volišča za sedme (druge izredne) parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Na ministrstvu so pojasnili, da so vsi prijavitelji prejeli sms sporočilo z enako vsebino, sporočila pa prihajajo z dveh telefonskih številk. Kdo je pošiljatelj, še ugotavljajo.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 13. ure prejela 66 klicev o domnevni kršitvi volilnega molka.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Volilni molk je začel veljati ob polnoči in velja vse do zaprtja volišč. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za katerega od kandidatov ali katero od političnih strank.

Od danes od polnoči do 7. ure zjutraj so lahko državljani morebitne kršitve sporočali na telefonsko številko 080/12-00. Na isti telefonski številki bodo prijave sprejemali tudi danes od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj. Danes in v nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo prijave kršitev volilnega molka moč sporočati na telefonsko številko 080/21-13.

Jutri ob 7. uri se bodo odprla volišča za sedme (druge izredne) parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji. Jutri zvečer bo bolj ali manj jasno, kdo bo zasedel mesta v 90-članskem parlamentu in kdo bo verjetni mandatar za sestavo nove vlade. Uradni rezultati pa bodo znani najpozneje do 29. julija. Za tem naj bi se novoizvoljeni poslanci sestali na ustanovni seji novega sklica državnega zbora.

Še v četrtek do 19. ure so volilci lahko oddali svoj glas na predčasnih volitvah. Za to se jih je odločilo doslej rekordno število in sicer 66.754, kar je 3,9 odstotka vseh volilcev. Za ostale se, tako kot vsakič doslej, volišča v nedeljo odprejo ob 7. uri, zaprejo pa ob 19. uri.

1.714.476 volilnih upravičencev čakajo na voliščih glasovnice. Na njih v vsej Sloveniji nastopa 17 list. V drugi, primorski volilni enoti, je kandidaturo prijavilo 15 list. Za 90 poslanskih mest se poteguje 1134 kandidatov, med njimi je 43 odstotkov žensk.

DK, STA


Najbolj brano