Darinka Kozinc znova v boj za županski stolček v Novi Gorici

Stranka Zveza za Primorsko bo imela na letošnjih lokalnih volitvah več svojih kandidatov za župane, v drugih občinah pa bodo podprli druge kandidate. V Mestni občini Nova Gorica bo kandidirala Darinka Kozinc, ki je pred štirimi leti kandidirala za županjo pri SD in prišla v drugi krog, vendar nato izgubila proti županu Mateju Arčonu.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > V Občini Komen bo kandidiral za nov mandat sedanji župan in predsednik stranke Zveza za Primorsko (ZZP) Danijel Božič, v Ajdovščini bo strankine barve zastopal kandidat Erik Štrukelj, v Ilirski Bistrici Igor Batista, v Občini Šempeter-Vrtojba pa Karmen Gerbec.

Stranka bo v Vipavi podprla kandidaturo Ivana Princesa, v Pivki Roberta Smrdelja, v Brdih Franca Mužiča, v Tolminu Uroša Brežana, v Kanalu ob Soči Andreja Maffija, v občini Renče-Vogrsko Aleša Bucika, v občini Miren-Kostanjevica Zlatka Martina Marušiča in v občini Hrpelje-Kozina Saša Svetelška-Likavca.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Božič, se v nekaterih občinah še dogovarjajo s posameznimi kandidati.

Božič je ponovno poudaril potrebo po decentralizaciji, za katero se ZZP zavzema. V stranki so prepričani, da bi znale občine in pokrajine bolje razporejati finančna sredstva, kot da so ta vodena z državne ravni, sicer da nas čaka še večja revščina in odliv prebivalstva v center kot doslej.

Po besedah predsednika programskega sveta ZZP Aleksandra Lemuta bodo prioritete stranke tudi v prihodnjih letih predvsem zagotoviti večje in stabilnejše finančne vire občin, poleg decentralizacije pa bodo zahtevali tudi vrnitev nekaterih izvirnih pristojnosti občine iz državnega nivoja, posebno še tiste, ki so jih nekoč že imele.

"Če ne bo prihodkovne ojačitve občin, v prihodnje ne bodo imele več kaj delati, saj bo preprosto zmanjkalo denarja," je prepričan Lemut.

Kandidatka za novogoriško županjo je prepričana, da mestna občina ne koraka na mestu, pač pa hodi nazaj. Na Goriškem bi rada zadržala Univerzo v Novi Gorici, najbolj pa jo moti, ker mladi nimajo dela. "V občini manjka vizija in to, da se ne pripravlja pogojev za razvoj in prihodnost," je poudarila Kozinčeva.

STA


Najbolj brano