DL s kriznim menedžerjem

Državljanska lista se na predčasno volitve podaja pod vodstvom kriznega menedžerja Bojana Starmana. V soboto so na koprski tržnici predstavili svoj program in kandidate na Primorskem.

Rihard Braniselj in Marko Nared (z desne) v pogovoru z mimoidočim na koprski tržnici Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rihard Braniselj in Marko Nared (z desne) v pogovoru z mimoidočim na koprski tržnici Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Državljanska lista se zavzema za znižanje plač za 10 odstotkov, večjo fleksibilnost delovne sile, manj birokracije, večjo gospodarsko konkurenčnost, umik države iz gospodarstva in boljšo stečajno zakonodajo. “Stečaj naj ne bo pogreb za podjetje, ampak možnost za nov začetek” je v Kopru dejal eden od podpredsednikov Državljanske liste Rihard Braniselj.

V volilnih okrajih Izola in Koper-mesto na listi DL kandidira Marko Nared: “Moja prioriteta bo drugi tir. Za to investicijo obstoji samo ena realna možnost, to je koncesija, absolutno tujcu. Druga prioriteta je malo gospodarstvo, ki se naveže na reke turistov, ki v slovensko Istro pridejo iz cele Slovenije.” Tem turistom bi bilo treba ponuditi nastanitev in program, da bi se zadržali v slovenski Istri ves konec tedna in se ne bi vračali domov že v soboto. To bi spodbudili z izobraževanjem in vlaganjem v mala podjetja, pravi Nared.

Nina Jerebica kandidira v volilnem okraju Piran: “Potrebno je postaviti nacionalno strategijo za turizem. Razviti je treba turizem v Portorožu, Piranu in piranskem zaledju.” V primeru izvolitve bi se zavzemala tudi za hitrejše reševanje problema s hitro cesto, ki povezuje Koper z mejnim prehodom Dragonja, pravi.

Jasna Vodnik Uršič kandidira v volilnem okraju Postojna. Zavzema se za ukrepe, ki bi olajšali delo malim podjetjem: “Podjetniki se morajo ukvarjati s svojim delom, ne s tem, da izpolnjujejo nešteto obrazcev”. Meni, da bi moral zavod za zaposlovanje pomagati podjetnikom pri iskanju delavcev tudi za krajši čas, in jim ne bi smel predstavljati ovire. Zaradi sive ekonomije pa so potrebni tudi določeni ukrepi za povečanje nadzora nad njo, dodaja.

Bojan Oblak kandidira v volilnem okraju Ilirska Bistrica: “Prvo, kar naš kraj potrebuje, je zaključek obvoznice. Poleg tega se že več kot 40 let zavzemamo za avtocesto, ki bi povezala Hrvaško s Slovenijo. Mislim, da je prišel čas, ko je možna realizacija tega projekta.”

V volilnih okrajih Tolmin in Sežana kandidira Jernej Uršič, v okraju Koper-okolica Aleš Mesarec, v Novi Gorici Tadej Mezek, v Ajdovščini Mojca Vojska Godnič, v Idriji pa Matejka Skok. REKA ŠAV


Najbolj brano