Človek, ki si je dosledno gradil javno podobo

Miro Cerar si je, dokler še ni bil politik, moralni kapital nabiral s svojim rednim pojavljanjem v medijih. Pred kamerami je nastopal z umirjenostjo, za njimi s prijaznostjo, ki se ni zdela narejena.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Pravniških kolegov, ki so mu že preden je stopil na politično pot očitali, da si s publiciteto le pridobiva naročnike za svoja pravna mnenja, predavanja in nasvete, njegove nastope pa označevali kot moraliziranje, ni manjkalo.

Kot pravni strokovnjak je bil vedno blizu politiki. Sodeloval je pri nastajanju slovenske ustave, več kot dvajset let pa je bil tudi zunanji svetovalec državnega zbora za pravna in ustavna vprašanja. Ko je ustanovil stranko, je sporočil, da je to sodelovanje opustil, enako pa naj bi ravnal tudi v vseh drugih primerih, ki jih je ocenil za nezdružljiva z njegovo novo politično vlogo. Seznam ministrstev in drugih državnih ustanov, ki so pri njem doslej naročale ekspertize, je obsežen. Mnenje, ki govori proti ustanovitvi občine Ankaran, je prispeval Mestni občini Koper, širšo javnost pa je še bolj kot to zbodel podatek, da je sodeloval tudi z odvetniško pisarno Mira Senice. Cerar je v dneh pred volitvami to priznal; od leta 2007 do lani je tej odvetniški pisarni svetoval pri konkretnih vprašanjih s področja ustavnega prava in za svoje nasvete v povprečju zaslužil 1100 evrov neto na mesec.

Cerar je obogatil zbirko poljudnoznanstvenih besedil, ki želijo javnosti približati delovanje pravne države. Zelo znana je njegova knjiga Kako sem otrokom razložil demokracijo. Poleg strokovnih in znanstvenih je na knjižne police poslal tudi več esejističnih del, v katerih razmišlja o politiki, etiki, pravu ter drugih družbenih in humanističnih temah.

Javna podoba, ki si jo je dobri dve desetletji gradil 50-letni Miro Cerar, je bila magnet za njegove študente. Študentski svet ljubljanske univerze mu je nedavno podelil priznanje za najboljšega pedagoga na Pravni fakulteti. Že leta se uvršča med prvo deseterico najuglednejših pravnikov, zadnja tri leta je bil trikrat zapovrstjo imenovan za najuglednejšega pravnega strokovnjaka po izboru družbe Tax-Fin-Lex.

Možnost, da bi vstopil v politiko kot mandatar projektne vlade, se mu je ponujala že pred dobrim letom, po tistem, ko je poročilo KPK o premoženjskem stanju Janeza Janše in Zorana Jankovića povzročilo padec Janševe vlade. Za vabilo se je zahvalil, saj da za projektno vlado ni zaznal dovolj široke podpore. Nekaj mesecev prej ga je za varuha človekovih pravic snubil predsednik republike Borut Pahor, a se Cerar tudi v tisti funkciji ni videl, saj da lahko za človekove pravice več naredi kot profesor, član civilne družbe in svetovalec DZ za ustavna vprašanja.

Cerar je sin nekdanjega telovadca Mira Cerarja in že pokojne Zdenke Cerar, ki je bila generalna državna tožilka, za kratek čas pa tudi ministrica za pravosodje. V predvolilni kampanji se je marsikdo spotikal tudi ob njegovo zasebno življenje, saj je dvakrat ločen.

JANA KREBELJ


Najbolj brano