Cerar še ne ve, kakšna bo koalicija

Predsednik stranke SMC Miro Cerar je v današnji izjavi v Cankarjevem domu glede prihodnje vlade napovedal, da nima v mislih ustavne večine, prav tako še ne ve natančno, kakšna bo koalicija. O ministrskih imenih tudi še ne želi govoriti, prav tako ne o morebitnih kadrovskih zamenjavah. Se pa sicer zavzema za profesionalno javno upravo.

Miro Cerar Foto: Leo Caharija
Miro Cerar Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Glede ustavnih sprememb Cerar pravi, da je vedno imel v mislih, da je treba našo ustavo spoštovati. "Četudi bi se kdaj oblikovala ustavna večina, bi morala sprejeti takšne spremembe, ki so koristne in nujne za državo ter niso takšne, s katerimi bi ena stran preglasovala drugo, saj bi bilo to za Slovenijo nesprejemljivo," je dejal.

O imenih za dva najpomembnejša resorja - ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za finance - Cerar ta hip še ne more govoriti, se pa zaveda, da želi najmočnejša stranka v vladi "običajno imeti kar nekaj t. i. državotvornih resorjev, med katerimi je tudi finančno ministrstvo".

O kadrovskih zamenjavah Cerar ne govori

Tudi o morebitnih kadrovskih zamenjavah Cerar ne govori, "jasno pa je, da vsaka nova vlada v okvir politike pripelje neke svoje ljudi na tista mesta, kjer gre za politične funkcije". Tam, kjer ne gre za politične funkcije, pa se Cerar zavzema za profesionalno javno upravo. "Za to si bomo prizadevali tudi naprej, torej, za to, da se depolitizirajo nekatere zadeve," je dejal.

Povedal je še, da bo njihova usmeritev ohranjati in razvijati dobro ter zavračanje nepoštenih. Poudaril je, da smo Slovenci doslej ustvarili veliko dobrega, a po njegovem mnenju moramo odpravljati napake in nadgrajevati tam, kjer nam gre slabo. "In tu je pred mano veliko izzivov," je razmišljal.

Cerar: Slovenija mora postati dober gospodar

Slovenci so po njegovem že dokazali, da zmoremo storiti tudi take zadeve, ki se zdijo na prvi pogled nemogoče, če le složno stopimo skupaj. Slovenija mora ostati kredibilna in v svet odprta država, postati mora dober gospodar, tako na področju javnih financ kot pri razvijanju javne uprave in spodbujanju gospodarstva ter zagotavljanju socialne države.

Hkrati pa mora država spoštovati in skrbeti za ostala področja, za zdravje, kulturo, šolstvo, znanost, šport in ostala, je napovedoval najverjetnejši bodoči mandatar.

Prav tako mora Slovenija ostati zavezana ustavnim vrednotam in v tem obdobju še posebno načela pravne države. Samo spoštovanje tega načela bo izboljšalo stanje tudi na vseh drugih področij, je menil Cerar. Samo če bomo spoštovali pravno državo, ne bo več davčnih lukenj, davčne in plačilne nediscipline in postopki na sodiščih bodo učinkovitejši, hitrejši ter bodo omogočali gospodarstvu in državljanom, da bodo hitreje prišli do svojih pravic, je dodal.

STA


Najbolj brano