Brez dela ni davkov

Nova Slovenija (NSi) gre na predčasne volitve z dokaj pisano generacijsko sestavo kandidatov. V Novi Gorici jih je včeraj predstavila predsednica stranke Ljudmila Novak. Stranka želi ljudem poenostaviti poti do zaposlitve.

Kandidati NSi v 2. volilni enoti so včeraj pričakali svojo predsednico Ljudmilo Novak v Novi Gorici Foto: Leo Caharija
Kandidati NSi v 2. volilni enoti so včeraj pričakali svojo predsednico Ljudmilo Novak v Novi Gorici Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > > “Naše geslo se je vedno glasilo 'Blizu ljudem' in z njim gremo od človeka do človeka. Iz tega smo oblikovali volilni program 'Odgovori za prihodnost'”, je včeraj v Novi Gorici povedala predsednica NSi Ljudmila Novak ob predstavitvi kandidatov stranke v drugi volilni enoti.

Jedro programa so v NSI oblikovali v treh sklopih: nizki davki, poenostavljeni postopki in odprto gospodarstvo. V zvezi z davki je Ljudmila Novak spomnila, da je bila vlada nekdanjega predsednika stranke Andreja Bajuka edina, ki je znižala davek na plače. To je po prepričanju v stranki prava pot za razvoj gospodarstva. Nižji davek na plače omogoča več zaposlovanja, dobili bomo nove davkoplačevalce, ki pa bodo plačevali manj, je bila nazorna predsednica NSi. Pot do zaposlitve je v Sloveniji težka tudi zaradi mnogih birokratskih ovir, zato se zavzemajo za poenostavitev postopkov pri uresničevanju podjetniških pobud.

Odprto gospodarstvo pa Ljudmila Novak vidi tudi v tem, da država iz njega izstopi, vendar mora najti dobrega gospodarja. NSi je sprejela tudi programske izjave za področja zdravstva, pravosodja in infrastrukture. V zvezi s pravosodjem se zavzemajo za povrnitev ugleda, posameznih odločitev sodišč pa ne želijo komentirati. Programsko sta NSi najbližji SLS in SDS, Novakova pa je prepričana, da imajo sorodne cilje tudi v nekaterih drugih strankah.

V volilnih okrajih Ilirska Bistrica in Postojna bo kandidirala Irena Vadnjal, ki se bo posebej posvečala kulturi. Danijela Sertiča (Koper - mesto) skrbijo težave pri zaposlovanju mladih. Miloš Klinec (Koper - okolica) je najstarejši med strankinimi kandidati in predsednica računa, da bo kot starosta vodil ustanovno sejo parlamenta. Ljudmila Cantarutti (Sežana) si bo prizadevala za poenostavitev postopkov. Ivan Humar (Nova Gorica - okolica) posebej omenja zahodno evropsko os, Trnovski gozd in zamejstvo. Pavel Sivec (Tolmin) prihaja iz gospodarstva in podjetništva, Jernej Vrtovec (Ajdovščina) pa se bo boril za oživljanje Vipavske doline. V Piranu kandidira Moira Gei, v Izoli Julija Humar, v mestu Nova Gorica Anton Harej in v Idriji Metod Habe. DAVORIN KORON


Najbolj brano