Bogovič bo odstopil, če bo SLS izpadla iz parlamenta

Prihodnji ponedeljek, ko bodo preštete še glasovnice iz tujine, se bosta sestala izvršilni in glavni odbor SLS in analizirala rezultat državnozborskih volitev.

Predsednik SLS Franc Bogovič je že po objavi prvih rezultatov v nedeljo zvečer napovedal, da bo odstopil, če bo SLS izpadla iz parlamenta Foto: STA
Predsednik SLS Franc Bogovič je že po objavi prvih rezultatov v nedeljo zvečer napovedal, da bo odstopil, če bo SLS izpadla iz parlamenta Foto: STA

LJUBLJANA > Po sedanjih delnih neuradnih rezultatih se jim je uvrstitev v DZ izmuznila za las, zato bodo spregovorili tudi o samem poteku volilne kampanje.

Kot so sporočili iz SLS, bodo zaradi tesnega izida volitev počakali na uradne rezultate. Po danes preštetih glasovih po pošti iz Slovenije SLS kaže, da je prejela 34.339 oziroma 3,97 odstotka glasov, torej so pod parlamentarnim pragom ostali za vsega 0,03 odstotka. V Sloveniji je po pošti za SLS glasovalo 44 volivcev oziroma 2,53 odstotka. Uradni izidi volitev bodo znani 29. julija.

Predsednik SLS Franc Bogovič je že po objavi prvih rezultatov v nedeljo zvečer napovedal, da bo odstopil, če bo SLS izpadla iz parlamenta.

Danes pa je Bogovič, ki se mudi na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, za Kanal A dejal, da so realisti in da bo rezultat z glasovi iz tujine zelo težko spremeniti. Poudaril je, da se jim je volilna kampanja v evropski parlament očitno izšla, žal pa jim je zmanjkalo nekaj sto glasov za vstop v DZ.

Zato bodo morali preučiti, kaj so sami storili narobe. Je pa že zdaj prepričan, da bi s kakšnim manjšim popravkom med kampanjo glasove, potrebne za preboj v DZ, lahko dobili.

Razlog za slab uspeh pomladnih strank na predčasnih volitvah v DZ Bogovič vidi tudi v razdelitvi glasov, saj da jih je skoraj polovica šla nedavno ustanovljenim strankam. Bogovič ocenjuje, da je veliko sredinskih glasov, ki je ponavadi šlo SLS, tokrat končalo v SMC.

Glavni odbor SLS bo sicer nadaljeval s postopki evidentiranja kandidatov in drugimi volilnimi opravili za prihajajoče lokalne volitve, ki bodo 5. oktobra.

STA


Najbolj brano