Ajdovski volilci za spremembe

“Pošten, odločen, za ljudi,” so besede, s katerimi se je dosedanji ajdovski župan Marjan Poljšak predstavljal v volilni kampanji pred lokalnimi volitvami. Nedeljski rezultat ga je presenetil, saj je bil prepričan, da je občino odlično vodil in da rezultati govorijo njemu v prid. Za neuspeh krivi močno propagando protikandidata in posameznike, ki so javno pozvali k spremembam.

Marjan Poljšak se po 14 letih poslavlja od ajdovskega županskega stolčka Foto: Tina Kodre
Marjan Poljšak se po 14 letih poslavlja od ajdovskega županskega stolčka Foto: Tina Kodre

AJDOVŠČINA > Marjan Poljšak, ki je Ajdovščino vodil od leta 2000, je ob pogledu na rezultate iskal razloge za prepričljivo zmago Tadeja Beočanina, ki je po neuradnih rezultatih dobil 63,43 odstotka glasov, medtem ko je sam dobil 36,57 odstotka. Ob oceni, da je k njegovemu porazu največ prispevala “propaganda”, zlasti podpora nekaterih znanih Ajdovcev Beočaninu, je hitro našel tudi glavnega “krivca”, priznanega kirurga Erika Breclja. Ta je v članku v brezplačniku Latnik med drugim ocenil, da je čas za spremembe, da je treba pustiti mladim, da si sami uredijo prihodnost, ki jim je ukradena. Sklepati gre, da je tako mnenje prevladalo tudi pri številnih drugih, ki so se očitno naveličali aktualne občinske politike, ki si želijo novih obrazov, idej, načina dela ter konkretno akcijo in konkretne rezultate.

Volilni rezultat sporoča, da so se ajdovski volilci naveličali pozivov k boju proti imperialističnim težnjam in pohlepu kapitalističnih elit ter pozivov k spremembi družbenega reda, medtem ko so pogrešali konkretne pobude in rešitve v domači občini. Ne le v občinski opoziciji, tudi v drugih sredinah so bile v zadnjem času vse glasnejše kritike, da je občina zaspala, da ne zmore razvojnega preboja, da se njen domet ustavi pri naložbah v mrliške vežice in domove krajanov, da je premalo naredila za pridobivanje denarja EU, da jo zaradi pomanjkanja priložnosti in neugodnega okolja za zaposlitev zapušča vse več mladih. In tu so ključni izzivi, ki čakajo novo ekipo. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano