“Večni” Marušič zapušča stol

V Občini Miren-Kostanjevica so občani včeraj odločili, da bo dvajsetletna vladavina Zlatka Martina Marušiča prekinjena. “Večnemu” županu je namreč po petih mandatih spodrsnilo, v drugem krogu ga je premagal Mirenc Mauricij Humar.

Mauricij Humar je bil upravičeno prepričan v zmago  Foto: Alenka Ožbot
Mauricij Humar je bil upravičeno prepričan v zmago  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Medtem ko si je pred štirimi leti marsikdo upal glasno povedati, da Mauricij Humar ne ogroža petega Marušičevega mandata, bi verjetno pred včerajšnjim drugim krogom županskih volitev malokdo dal roko v ogenj, da bo zagotovo spet slavil Marušič. Iz poraza pred štirimi leti se je Humar očitno veliko naučil. Izpeljal je močno volilno kampanjo, v kateri je poudarjal, da je njegova prednost v svežini, novih idejah in v sodobnejšem pogledu na razvoj občine. Obljubljal je maksimalno znižanje komunalnih prispevkov za gradnje objektov, namenjenih gospodarstvu, obrti, turizmu in kmetijstvu, med projekti pa je izpostavljal naložbe v šolstvu, predvsem obnovo matične šole v Mirnu in gradnjo nove šolske telovadnice.

“Zelo sem vesel. Glede na vse spodbude, zaupanje in podporo ljudi je bil sicer rezultat pričakovan. Danes je dan za veselje, v prihodnjih dneh pa bom župansko funkcijo začel opravljati z vso resnostjo in odgovornostjo ter skušal uresničiti stvari, ki smo jih napovedali,” je po včerajšnji objavi neuradnih rezultatov volitev poudaril Humar, ki je Marušiča premagal v obeh volilnih enotah v Mirnu, pa tudi v Biljah, Kostanjevici na Krasu in Orehovljah.

Želi si, da se občinski svet ne bi delil na pozicijo in opozicijo. “Pričakujem, da ne bomo delali glede na politično pripadnost, ampak da bomo pri programih enotni,” je še pristavil, preden je v družbi začel nazdravljati s šampanjcem.

Zlatko Martin Marušič se po dvajsetletnem vodenju občine častno poslavlja od županske funkcije. “Volilna kampanja je bila v naši občini korektna. Rezultat zame ne pomeni nič tragičnega, žal mi je le za občinsko upravo, za vse, ki so vsa ta leta delali ob meni. Novemu županu pa želim, da bi uresničil vse, kar je napovedal, kar bo sicer zelo težko,” pravi Marušič, ki je od maja letos upokojen in je od takrat prejemal polovično župansko plačo. To se pri županovanju ni poznalo, saj je, kot je poudaril, delal ravno toliko kot prej. Po novem bo imel več prostega časa, a glede na to, da ima še veliko energije, verjetno ne bo miroval. Priimek Marušič pa ostaja v lokalni politiki. V novem občinskem svetu bo namreč sedel njegov sin Matevž ... ALENKA OŽBOT


Najbolj brano