“Ljudje pričakujejo čarobno paličico, ki pa je nimamo”

“Slovenija je obarvana v modro,” se je rezultatov vzporednih volitev ob zaprtju volišč iskreno razveselila gospa, ki je v štabu Mira Cerarja skupaj s kandidati in simpatizerji z navdušenjem ploskala uspehu komaj rojene stranke. “Zmagali smo,” sta sta si čestitala možakarja ob njej. Malo je manjkalo, da ne bi med evforičnim rokovanjem enemu od številnih uglajenih natakarjev, ki so goste pridno zalagali s hrano in pijačo, izbila iz rok pladenj, poln kanapejčkov.

Miro Cerar je bil sinoči najbolj oblegan Slovenec Foto: Leo Caharija
Miro Cerar je bil sinoči najbolj oblegan Slovenec Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA >Uglajeni natakarji, uglajeni obiskovalci, uglajeno vzdušje. Tako nekako bi lahko opisali ozračje v ljubljanskem Hotelu Union, kjer je Stranka Mira Cerarja (SMC) pričakala zaprtje volišč. Če so na zadnjih parlamentarnih volitvah v taboru zmagovalca Zorana Jankovića glasno prepevali in tudi plesali, je bilo včerajšnje slavje “pri Cerarjevih” kljub bistveno boljšemu rezultatu precej bolj umirjeno. Nekako v skladu z rekom: jabolko ne pade daleč od drevesa.

Miro Cerar kot misijonar

Predsednik stranke SMC Miro Cerar je v štab prišel že nekaj minut čez pol sedmo uro. V trenutku so ga kot roj čebel obkolili fotografi in snemalci, ki so budno spremljali vsak njegov gib. “Joj, saj se sliši, kot da dežuje,” je zvok neštetih bliskavic komentirala starejša gospa. Potem, ko se je Cerarju le uspelo prebiti na drugi konec dvorane, je zbranim dejal: “Prav je, da vsi kandidati in simpatizerji stranke na vsak način ohranimo dostojanstveno držo in da pokažemo, da ne glede na volilni izid ohranjamo visok nivo politične kulture.”

A za izid drugih predčasnih parlamentarnih volitev se mu ni bilo treba bati. Podpora, ki so mu jo izkazali volilci, je bila iz minute v minuto večja. Tako prepričljiva zmaga je celo pregovorno umirjenega Cerarja spodbudila, da je kazalec in sredinec desne roke oblikoval v črko V, znak zmage.

“Mislim, da je Slovenija prišla v takšno materialno, finančno in siceršnjo krizo, da je Cerar nastopil na teh volitvah kot misijonar,” nam je medtem, ko je novi mandatar potrpežljivo odgovarjal na vprašanja novinarjev, povedal piranski kandidat Franc Gorišek, nekdanji vodja hotelirstva in gostinstva v Hotelih Piran. Gorišku se sicer ni uspelo prebiti v parlament, je pa to uspelo štirim drugim Primorcem s Cerarjeve liste.

“Upam, da bom delal tako, kot je treba, tako kot sem delal tudi doslej v službi: odgovorno,” nam je med proslavljanjem strankinega uspeha zaupal Marko Ferluga, komercialist v Istrabenz turizmu, ki je kandidiral v okraju Koper-center. Na naše vprašanje, kako to, da ga vso kampanjo ni bilo nikjer videti, je odgovoril, da “je šlo za to, da se propagira lik Mira Cerarja, zato ostali kandidati nismo želeli preveč izstopati”. No, Cerar je bil očitno pri prepričevanju volilcev več kot uspešen. “Korak naprej je narejen, a čaka nas še trnova pot. Ljudje pričakujejo, da imamo čarobno paličico, s katero bomo kar čez noč nekaj spremenili, a tako pač to ne gre. Mislim, da moramo biti realni. Že sklepanje koalicije bo težko,” je opozoril Ferluga.

“Stranka je dosegla zelo dober rezultat, prepričan sem, da se da s tem marsikaj narediti, saj si Slovenija zasluži boljšo politiko,” je bil včeraj zadovoljen tudi davčni svetovalec Tilen Božič, ki so ga v parlament poslali Izolani. “Moje področje so predvsem davki, mislim, da lahko s strokovnega vidika tukaj veliko doprinesem. Zagotovo pa se moramo najprej vsi skupaj usesti, saj nas je kar nekaj novincev, da se spoznamo s sistemom, da postavimo prioritetne naloge in začnemo z delom. Nedvomno pa je nadaljnje delo odvisno tudi od politične kombinatorike, ki bo sledila,” je povedal Božič, ki bo z 32 leti nedvomno eden mlajših poslancev.

“Sem vedela, da nam dobro kaže, da bomo pa tako visoko, tega pa si nisem mislila,” nam je priznala upokojena zdravnica Vlasta Počkaj, ki je volilne glasove nabirala v Sežani. Zanjo vse do konca ni bilo jasno, ali bo sedla v parlament, saj ji je bila ves čas tesno za petami Erika Dekleva, ki je kandidirala v Postojni. “S politiko se ukvarjam že nekaj časa, in sicer kot novinarka, tokrat pa se bom očitno morala preseliti na drugo stran kamere,” je dejala.

SDS: izjava in umik v osamo

V SDS je bilo vzdušje komorno. Na sedežu stranke se je zbrala peščica kandidatov in vidnih članov, pred mediji pa je z vnaprej pripravljeno uradno izjavo nastopil le podpredsednik stranke, dosedanji postojnski poslanec Zvone Černač, ki po novem ne bo več poslanec. “Vlada, ki bo nastala po takšnih volitvah, ne bo legitimna,” je stališče stranke javnosti prenesel Černač.

“Tisti, ki bo vodil takšno vlado, ne bo legitimen, bo le slovenski Lukašenko. Vlada, ki do oblasti pride na nepošten način, bo tudi prej ali slej padla,” so prepričani v SDS. Take vlade ne morejo priznati, kar se bo v bodoče poznalo tudi pri delu DZ, je napovedal Černač: “V državnem zboru naši poslanci ne bodo prevzeli nobene funkcije, o sodelovanju na sejah se bomo odločali selektivno. Pozivamo tudi na različne oblike mirne, vendar odločne državljanske nepokorščine in državljanskega protesta, dokler Slovenija ne bo postala država, utemeljena na pravičnosti, kot temelju vladavine prava.” Po tej izjavi predstavniki SDS za novinarje niso bili več dosegljivi, tudi v medijsko središče v Cankarjevem domu niso prišli.

Kakšnih sto metrov stran od SDS-ove vile, na vrtu enega od ljubljanskih lokalov, kjer je izide čakala Združena levica, pa se je medtem razlegalo vriskanje. Rezultat je bolj presenetil politične konkurente kot njih same, saj so po dobrih nastopih zlasti Luke Mesca na soočenjih vedeli, da jim ne bo šlo slabo, a po izidih vzporednih volitev, ki so jim obetale celo sedemodstotno podporo, je marsikdo v Združeni levici ostal z odprtimi usti. Med takšnimi je bila tudi igralka Lara Jankovič, ki je volilce prepričevala v domači Ajdovščini: “Rezultat pripisujem naši energiji, naši veliki iskrenosti in naši iskreni želji po spremembah. Ko smo dobili v medijih podporo in se lahko predstavili, smo takoj videli, da je naša politika blizu ljudem.”

Vso nasmejano smo v medijskem središču srečali tudi Tino Komel, dosedanjo poslansko PS. Glede na to, da se njena stranka ni uvrstila v parlament, nam je morala razloge za dobro voljo posebej utemeljiti: “Dobro se počutim, ker sem obkrožena s pozitivnimi in dobrimi ljudmi, strankarskimi kolegi iz Pozitivne Slovenije.” Tega, da se je v sporu med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem odločila za drugega, ne obžaluje: “Zelo sem lojalna in če se odločim za neko smernico, ji sledim.”

PETRA VIDRIH, JANA KREBELJ


Najbolj brano