“Jaz sem zmagal, nikogar ni za mano”

Čeprav je prvi izolski volilni odbor iz KS Jagodje-Dobrava sinoči na sedež občinske volilne komisije prišel šele ob 19.30, je Branko Simonovič že deset minut zatem čestital Igorju Kolencu - novemu staremu izolskemu županu. Desus je namreč tudi tokrat opravljal vzporedne analize s 13 volišč.

  Branko Simonovič je že ob 19.40 čestital novemu-staremu županu Foto: Primozic
Branko Simonovič je že ob 19.40 čestital novemu-staremu županu Foto: Primozic

IZOLA > Po tedaj zbranih podatkih, manjkali so samo rezultati z dveh volišč, je Branko Simonovič (Desus) zbral 1465 glasov, neodvisni kandidat Igor Kolenc pa kar 2317. Dvomov ni bilo več.

Kolenc je povedal, da je zmago pričakoval. Podobno kot njegov protikandidat se je nadejal višje volilne udeležbe (dosegla ni niti 33 odstotkov). Oba sta razloge iskala v politiki, “ki ji je dovoljeno vse, tudi laži,” kar pa po Kolenčevem mnenju velja bolj za državno kot za lokalno politiko. “Ljudje so tudi siti hoditi na volišča.” Na vprašanje PN, ali je res zmagal on ali pa morebitna podaljšana politika koprskega župana Borisa Popoviča za njegovim hrbtom, nas je opomnil, da smo ga tudi pred štirimi leti vprašali, če ni morda zmagala nekdanja županja Breda Pečan v njegovem imenu. “Saj ste videli, kdo je vodil občino zadnja štiri leta. Jaz sem jo,” je dodal. S koprsko občino naj bi le precej sodelovali, koprskega “hišnega” podjetja Grafist pa naj ne bi favorizirali. “Je le eno od štirih istrskih podjetij, ki niso propadla.”

A Simonovič je s prstom pokazal tudi na izolska javna podjetja in zavode, Komunalo, Zdravstveni dom ter Center za kulturo, šport in prireditve, češ da so vsi podpirali Kolenca - tako kot predstavniki vseh vidnih društev. “Župan jim je veliko obljubljal. Ni pa želel nobenega predvolilnega soočenja z mano,” je iskal razloge Simonovič.

Opozoril je še, da je imel Kolenc veliko prednost že v prvem krogu. Od vseh županskih kandidatov v Sloveniji, ki so se uvrstili v drugi krog, je dobil prav Simonovič v prvem krogu najnižji odstotek glasov, le 14,4 odstotka (790 glasov). Zmago so napovedali tudi rezultati predčasnih volitev, na katerih je Kolenc dobil 230, Simonovič pa 169 glasov.

Kolenc je prepričan, da bo v občinskem svetu hitro in brez težav sestavil koalicijo. Sestavljale naj bi jo stranke, ki so ga podprle: SD, SMC, Oljka ter listi Združeni za Izolo in Nova lista. V opoziciji pa bodo Desus, IJN, SDS in morda tudi lista Mef in Izolani.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano