Svet
Nepalski gorski vodnik se želi še 29. povzpeti na Mount Everest
Nepalski gorski vodnik se želi še 29. povzpeti na Mount Everest

Nepalski gorski vodnik iz plemena višinskih nosačev Šerp, Kami Rita Šerpa, se želi še 29. povzpeti na Mount Everest, najvišjo goro sveta. V primeru uspeha bi 54-letnik podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 8849 metrov visokega očaka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Vrtinec političnih in kadrovskih iger pred evropskimi volitvami - Kakšna bo v njih vloga Andreja Plenkovića
Vrtinec političnih in kadrovskih iger pred evropskimi volitvami - Kakšna bo v njih vloga Andreja Plenkovića

Evropski poslanci zadnjič v mandatu zasedajo v Strasbourgu. Potekajo številni sestanki ter zadnja usklajevanja, formalna in neformalna. Nato bodo vse sile usmerili v volilno kampanjo.

Varšava pripravljena pomagati Kijevu pri vračanju moških, primernih za vpoklic

Poljska je Ukrajini pripravljena pomagati pri vrnitvi moških, primernih za vpoklic v vojsko, je v sredo izjavil poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Isti dan so v Kijevu naznanili ukinitev večine konzularnih storitev vojaškim obveznikom, moškim med 18 in 60 letom. Po podatkih Združenih narodov je teh na Poljskem več deset tisoč.

V prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji zmagala kandidatka opozicije

V sredinem prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je prepričljivo zmagala kandidatka opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova s 40 odstotki glasov. Drugo mesto je zasedel sedanji predsednik Stevo Pendarovski z 19,9 odstotka. Ker nihče od kandidatov ni dobil absolutne večine glasov, bo 8. maja drugi krog.

Izraelske sile izvajajo napade na jugu Libanona

Izraelske sile izvajajo "ofenzivno akcijo" na jugu Libanona, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal izraelski obrambni minister Yoav Gallant. Ob tem ni pojasnil, ali so kopenske enote dejansko prečkale mejo z Libanonom. Izraelska vojska je pred tem sporočila, da so na jugu Libanona zadeli 40 tarč šiitskega gibanja Hezbolah.

Scholz in Sunak poudarila podporo njunih držav Ukrajini

Britanski premier Rishi Sunak je med današnjim obiskom v Berlinu pohvalil nemško podporo Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Nemški kancler Olaf Scholz pa je v luči ruske agresije poudaril, da mora biti evropska sposobnost odvračanja verodostojna. Scholz je sicer vnovič zavrnil možnost dobave raket dolgega dosega taurus Ukrajini.

Po ulicah Londona divjali konji, več ljudi poškodovanih

Po ulicah Londona je danes v času jutranje prometne konice divjalo pet vojaških konjev. Med njihovim dirom po prestolnici so bile ranjene najmanj štiri osebe, več vozil pa je bilo poškodovanih. Po navedbah policije in vojske so vse konje že ujeli, vsaj dva pa naj bi bila poškodovana, poroča britanski BBC.

Ameriški senat potrdil pomoč za Ukrajino, Izrael in Tajvan

Ameriški senat je zjutraj po srednjeevropskem času potrdil 95 milijard dolarjev vreden predlog zakona izredne pomoči v katerem je več kot 60 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino, 26 milijard dolarjev za Izrael in osem milijard dolarjev za Tajvan oziroma drugim zaveznikom v Indo-pacifiški regiji, poročajo ameriški mediji.

Ukrajina z droni znova napadla rusko energetsko infrastrukturo

Ukrajinski droni so ponoči znova zadeli rusko energetsko infrastrukturo, tokrat v Smolensku, blizu rusko-beloruske meje, je sporočil tamkajšnji guverner Vasilij Anohin. O napadih z droni so poročali tudi nekoliko južneje iz Lipecka, kot tudi iz Belgoroda. Poročil o žrtvah ni.

Sneženje v Avstriji povzroča težave, več tisoč gospodinjstev brez elektrike

Na avstrijskem Štajerskem je danes zaradi sneženja več tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike. Sneg je podrl več dreves, eno od njih pa je padlo na tovornjak in lažje poškodovalo slovenskega voznika. Sneg je ponoči zajel tudi avstrijsko Koroško, od koder poročajo predvsem o težavah v prometu.

Izrael kritičen do poročila o obtožbah na račun UNRWA

Izrael je ostro kritiziral ugotovitve neodvisne komisije glede obtožb na račun agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je med drugim ugotovila, da izraelske oblasti niso predložile dokazov o sodelovanju njenih uslužbencev s Hamasom. Po mnenju Izraela se komisija ne zaveda resnosti problema.

Na sodnem postopku proti Trumpu zaslišali prvo pričo
Na sodnem postopku proti Trumpu zaslišali prvo pričo