Zunanji ministri Nata za okrepitev sodelovanja med zavezništvom in EU

Zunanji ministri zveze Nato, med njimi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, so se danes v turški Antalyi zavzeli za okrepitev sodelovanja med Natom in EU.

Zunanji minister Slovenije Karl Erjavec Foto: STA
Zunanji minister Slovenije Karl Erjavec Foto: STA

ANTALYA > Kot so poudarili na srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini, bo to omogočilo učinkovitejše soočanje z regionalnimi krizami in novimi varnostnimi izzivi.

“Obkrožajo nas izzivi, ki nas združujejo. Po naravi smo drugačni, a delimo enake vrednote,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila Mogherinijeva ob prihodu na srečanje z ministri severnoatlantskega zavezništva. Ob tem je priznala, da se unija prepočasi odziva na dogajanje v svoji soseščini.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da se zavezništvo sooča z vse večjimi izzivi na svojem vzhodu in jugu. Kot je pojasnil, je na vzhodu vse agresivnejša Rusija, ki želi s silo spreminjati meje in ustrahovati sosede, na jugu oziroma Bližnjem vzhodu pa so neredi in nasilni ekstremizem dosegli razsežnosti, kakršnim v sodobni zgodovini še nismo bili priča.

Mogherinijeva je še poudarila, da je sodelovanje med EU in Natom, ki imata skupnih 22 članic, pomembno na vseh ravneh, še posebej pa pri izmenjavi informacij o novih grožnjah, s katerimi se soočamo.

Na delovnem kosilu, s katerim se je sklenilo dvodnevno zasedanje v Turčiji, so ministri govorili o pripravah na naslednji vrh Nata v Varšavi ter izpolnjevanju zavez, sprejetih na zadnjem vrhu zavezništva v Walesu septembra lani.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se je Erjavec zavzel za sprejem odločitve do konca leta o vabilu Črni gori v Nato. Izpostavil je prepričanje, da je Črna gora pripravljena na članstvo in da bo kmalu rešila preostala odprta vprašanja. Tak korak bi po njegovem mnenju potrdil, da je politika odprtih vrat še vedno aktualna in hkrati posredoval pozitivni signal ostalim državam v regiji.

Prvi dan zasedanja so se ministri članic Nata zavzeli za izpolnitev dogovorov iz Minska ter Kijev pozvali k reformam. Ameriški državni sekretar John Kerry je kolege obvestil o pogovorih z Rusijo v Sočiju, ministri pa so tudi potrdili dokument s smernicami za aktivnosti v Afganistanu po koncu misije Odločna podpora.

STA


Najbolj brano