Zunanji ministri G7 pozvali k svetu brez jedrskega orožja

Zunanji ministri držav skupine G7 so danes v Hirošimi, kjer je atomska bomba leta 1945 ubila 140.000 ljudi, pozvali k svetu brez jedrskega orožja. V skupni izjavi so pozvali tudi k pospešitvi in okrepitvi boja proti skrajni skupini Islamska država (IS) v Iraku in Siriji.

Hirošima Foto: Wikipedia
Hirošima Foto: Wikipedia

HIROŠIMA > “Ponovno se zavezujemo k bolj varnemu svetu za vse in ustvarjanju pogojev za svet brez jedrskega orožja na način, ki omogoča stabilnost v mednarodnih odnosih,” so zapisali v skupni izjavi ob koncu srečanja. Spomnili so tudi na ponavljajoče se provokacije Severne Koreje, ki je v soboto uspešno preizkusila motor medcelinske balistične rakete.

Pozdravili so zmanjšanje zalog jedrskega orožja v državah, ki ga posedujejo, in pozvali k transparentnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji ministri so podprli namero mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, da okrepi boj proti IS. “Terorizem za globalno varnost predstavlja resno grožnjo, ki zahteva mednarodno sodelovanje in enoten odziv,” so sporočili.

Mednarodna koalicija krepi boj proti IS, ki je v zadnjih mesecih izgubila ozemlja v Siriji in Iraku.

Dvodnevno srečanje zunanjih ministrov je bilo namenjeno predvsem pripravam na srečanje voditeljev držav, ki bo konec maja na Japonskem. Zunanji ministri ZDA, Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Japonske in Italije ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU so se danes v spominskem parku v Hirošimi poklonili žrtvam atomske bombe.

STA


Najbolj brano