Zunanja ministra Irana in ZDA konec tedna na jedrskih pogovorih

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in njegov ameriški kolega John Kerry se bosta konec tedna v Ženevi sestala na pogovorih o iranskem jedrskem programu, so danes sporočili v Teheranu.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in njegov ameriški kolega John Kerry se bosta konec tedna v Ženevi sestala na pogovorih o iranskem jedrskem programu. Foto: Wikipedia
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in njegov ameriški kolega John Kerry se bosta konec tedna v Ženevi sestala na pogovorih o iranskem jedrskem programu. Foto: Wikipedia

TEHERAN > Iran in svetovne sile se sicer pogajajo o omejitvi jedrskega programa v zameno za omilitev gospodarskih sankcij Zahoda proti Iranu.

Mohamed Džavad Zarif in John Kerry bosta vodila dvodnevne pogovore, ki se bodo začeli v nedeljo, njuni diplomati pa bodo že v petek začeli dvostranske pogovore, je danes povedal Zarifov namestnik Abas Arakči. Dodal je, da bosta delegaciji Irana in ZDA po štiridnevnih dvostranskih pogovorih nadaljevali s sodelovanjem v pogajanjih Irana s šesterico velesil, ki jo poleg ZDA sestavljajo Rusija, Velika Britanija, Kitajska, Francija in Nemčija.

Ameriški State Department je danes medtem potrdil, da bodo pogajanja s šesterico okvir za pogovore Zarifa in Kerryja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem so dodali, da se bo pogovorov udeležila tudi visoka predstavnica evropske diplomatske službe Helga Schmid.

Iran in skupina šestih velesil želita do konca marca pripraviti osnutek sporazuma. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Irana za razvoj jedrskega orožja, vključno z atomsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti Iranu.

STA


Najbolj brano