Žrtve sta obglavljala tudi Britanec in Francoz

Med skrajneži, ki so sodelovali pri obglavljenju ameriškega humanitarnega delavca Petra Kassiga in 18 sirskih vojakov, naj bi bila tudi mlada Britanec in Francoz.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

LONDON, PARIZ> Prvega je na posnetku, objavljenem v nedeljo, prepoznal njegov oče, vpletenost francoskega državljana pa je potrdilo francosko tožilstvo.

Islamska država je v nedeljo objavila video posnetek, na katerem zamaskiran skrajnež stoji ob odsekani glavi in trdi, da je obglavil 26-letnega Američana Petra Kassiga. Na istem posnetku je prikazano tudi obglavljenje najmanj 18 moških, ki naj bi pripadali sirskim režimskim silam.

“Ne morem biti povsem prepričan, a videti je kot moj sin,” je za britanski časnik Daily Mail dejal oče 20-letnega Nasserja Muthane iz Walesa. “Ker ubija ljudi, se mora sedaj bati Alaha. Kako lahko pričakuje, da bo srečal Alaha, če pobija človeška bitja?” je dejal. “Mora biti duševno bolan. Ali to ali pa nekaj drugega ni v redu,” je še dodal.

Oče si je kasneje očitno premislil: “Ni videti kot on, precej drugače. Ta ima velik nos, moj ima ploski nos,” je dejal 57-letni Ahmed Muthana.

Na britanskem zunanjem ministrstvu niso želelo komentirati ugibanj o identiteti borcev, ki so se pojavili na videu, so pa dodali, da analizirajo njegovo vsebino.

Nasser Muthana se je že junija pojavil v posnetku IS, namenjenem rekrutiranju novih borcev, da je v njihovih vrstah, pa se je hvalil tudi na twitterju.

Na najnovejšem posnetku IS je tudi francoski državljan, je danes potrdilo francosko tožilstvo. “Posredni dokazi potrjujejo vpletenost Francoza v obglavljenje sirskih zapornikov v posnetku, ki ga je Islamska država objavila v nedeljo,” so sporočili iz urada tožilstva v Parizu.

Kot je še pred tem dejal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, naj bi šlo za leta 1992 v Normandiji rojenega Maxima Haucharda, ki je v Sirijo odpotoval avgusta lani. Po nekaterih navedbah naj bi francoske oblasti preverjale, če je med rablji poleg njega še en francoski državljan.

Skrajna skupina Islamska država je v petih mesecih od razglasitve kalifata v Siriji ubila nekaj manj kot 1500 ljudi, je danes sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice. Med žrtvami je večina, nekaj manj kot 900 civilistov, od tega 700 članov sunitskega plemena Šajtat.

IS je doslej obglavila tudi dva britanska in dva ameriška talca. Obglavljenja naj bi izvedel Britanec.

STA


Najbolj brano