Zoperstaviti se moramo nestrpnosti

Na predvečer spominskega dneva na žrtve holokavsta je Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pripravil tradicionalni pohod z baklami za mir, spomin in sožitje in se s krajšim programom v nekdanjem koncentracijskem taborišču Rižarna poklonil vsem žrtvam.

Pisana množica udeležencev z obeh strani meje se je z 
nageljni in svečami v rokah sprehodila od stadiona Grezar do 
Rižarne. Foto: Damjan Balbi
Pisana množica udeležencev z obeh strani meje se je z nageljni in svečami v rokah sprehodila od stadiona Grezar do Rižarne. Foto: Damjan Balbi

TRST >Tradicionalnega sprevoda Za spomin, mir in sožitje, ki ga že vrsto let pripravlja Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, se udeležujejo tako Slovenci kot Italijani, združeni v misli, da se holokavst ne sme nikoli več ponoviti. “Naj bo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta predvsem opomin mlajšim generacijam, da moramo spoštovati trpljenje vseh, ki so okusili grozote uničevalnih in koncentracijskih taborišč, kakršno je bila Rižarna, da ne smemo pozabiti na vse, ki so darovali svoja življenja za našo boljšo prihodnost, in da si moramo nenehno prizadevati za mir, strpnost in sožitje,” je sinoči poudarila predsednica partizanskega zbora Rada Zergol.

“Kolone izseljencev, ki danes bežijo pred vojno na Bližnjem vzhodu in iščejo mir, isti mir, ki so nam ga izbojevali naši starši in nonoti, so nam v opomin, da se njihov boj ni končal pred 71. leti. Vse se lahko ponovi! In kot smo prav tu, v Rižarni, že slišali: ni treba, da prihajamo v Rižarno žalit ponižane kosti in topli pepel, če ne zmoremo istočasno tudi nastopiti proti tistim, ki danes še vedno širijo nestrpnost,” je opozorila Zergolova.

Danes mineva 71 let od osvoboditve zloglasnega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo skoraj 1,5 milijona ljudi, pretežno Židov, pa tudi veliko Slovanov in Romov. V to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih tudi 2330 ljudi iz Slovenije. PETRA VIDRIH


Najbolj brano