Zoper Volkswagen še za 8,2 milijarde evrov tožb

Vlagatelji so na nemško sodišče zoper nemškega proizvajalca avtomobilov Volkswagen zaradi goljufanja na okoljskih testih vložili 1400 odškodninskih tožb v skupni vrednosti 8,2 milijarde evrov. Med njimi so tako zasebni kot institucionalni vlagatelji, pa tudi nemške deželne vlade in ameriška vlada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

FRANKFURT > Med tožbami so po navedbah deželnega sodišča v Braunschweigu predvsem takšne, ki jih je skupaj vložilo več tožnikov. Institucionalni investitorji pa so vložili tudi dve obsežnejši tožbi, ki od koncerna skupno terjata dve milijardi evrov.

“Popoln pregled do sedaj prispelih tožb naj bi končali v štirih tednih,” je navedlo sodišče. Da bi se uspešno soočili s takšnim navalom tožb, so zaposlili dodatno osebje in najeli dodatne prostore. Takšna številka namreč predstavlja polovico števila primerov, ki jih sodišče običajno obravnava v enem letu.

V nedeljo je minilo leto dni, odkar so ameriške oblasti Volkswagen javno obtožile, da je na dizelske motorje namestil sporno programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. Izbruhnila je afera “dieselgate”, ki je Volkswagen stala milijarde evrov ter zamajala zaupanje tako v nemškega proizvajalca kot v širšo panogo.

V ZDA je koncern po izbruhu škandala dosegel poravnavo, v okviru katere bo za kazni in kompenzacije kupcem namenil 14,7 milijarde dolarjev (13,1 milijarde evrov). Pristal je tudi na odkup avtomobilov od voznikov, ki bi to želeli. Še vedno mu na ameriškem trgu grozijo civilne tožbe in druge pravne posledice.

Drugače je v Evropi, kjer je za zdaj predvideno le popravilo motorjev na način, da bodo vozila v skladu s pravili. Možnost izplačila kompenzacij ali odkupa spornih vozil na stari celini za Volkswagen ne pridejo v poštev, zaradi domnevne neenakopravne obravnave ameriških in evropskih strank pa so iz Bruslja in drugih evropskih prestolnic priletele že mnoge kritike.

STA


Najbolj brano