Zmes proporcionalnega in večinskega sistema

Sprejemanje volilnega zakona je bilo v Italiji prvovrstno politično vprašanje. Volilno telo je razdeljeno in volilci redko prehajajo iz enega tabora v drugega, zato se lahko s sprejemanjem pravil po lastni volji bistveno vpliva na izid volitev. Te bodo najbrž v začetku marca.

Nekdanji italijanski premier Matteo Renzi je  tudi po sprejetju 
novega volilnega zakona  prepričan v zmago na čelu levosredinske koalicije na volitvah naslednjo pomlad. Foto: Massimo Percosi
Nekdanji italijanski premier Matteo Renzi je tudi po sprejetju novega volilnega zakona prepričan v zmago na čelu levosredinske koalicije na volitvah naslednjo pomlad. Foto: Massimo Percosi

RIM > Italija je potrebovala nov volilni zakon, saj je starega oklestilo ustavno sodišče, tako da sta bila volilna zakona za spodnji in zgornji dom parlamenta nekompatibilna in bi lahko onemogočila oblikovanje vlade. Po novem zakonu bo vsak volilec imela dva glasova. Približno tretjino poslancev bodo izvolili prek večinskega sistema, kar pomeni, da so v tem delu zaželene predvolilne koalicije. Skoraj zagotovo se bodo kandidati razdelili med tri približno enakovredne tabore: desnico z Berlusconijem, Severno ligo in manjšimi desnimi strankami, sredinsko Demokratsko stranko in antisistemskim Gibanjem petih zvezd Beppeja Grilla. Dve tretjini poslancev bodo izvolili po proporcionalnem sistemu s triodstotnim volilnim pragom za stranke in desetodstotnim za koalicije. V tem delu naj bi ponovno v parlament prišla kopica strank, ki naj bi oteževale oblikovanje stabilne vlade. Pri povolilni aritmetiki pa te stranke lahko kmalu obrnejo hrbet koaliciji, s katero so na primer imele skupnega kandidata v večinskih okrožjih. Hkrati bodo na imenovanje kandidatov bistven vpliv imele strankarske centrale in vodje strank.

Volilni zakon Rosatellum II, ki je dobil ime po tržaškem poslancu Ettoreju Rosatu, mora še dobiti potrditev v senatu, a poznavalci pravijo, da to ne bo velika ovira. Sprejet je bil na nekoliko nenavaden način, saj je vlada na njegovo sprejetje vezalo zaupnico, ob sprejemanju pa se je oblikovala nenačelna koalicija med Demokratsko stranko, Berlusconijem, sredinskimi strankami in Severno ligo, medtem ko sta mu ob Gibanju petih zvezd nasprotovali skrajna desnica in skrajna levica.

Možnosti izvolitve predstavnika slovenske narodne skupnosti bodo podobne kot doslej. Slovenci nimajo zagotovljenega mesta, a si bodo lahko z lobiranjem zagotovili izvoljivo mesto na proporcionalnih kandidatnih listah. Zakonski predlog sicer pooblašča vlado, da eno poslansko in eno senatno okrožje v Furlaniji Julijski krajini prilagodi zaščitnemu zakonu. Ta v 26. členu določa olajšano izvolitev parlamentarcev, ki so odraz slovenske jezikovne manjšine.

DENIS SABADIN


Najbolj brano