Zlato znova privlačno za vlagatelje

Cena zlata je v torek prvič po avgustu lani dosegla ceno 1300 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. To kaže, da vlagatelji ob ponovnih nemirih v Ukrajini, politični nestabilnosti v Grčiji in negotovosti glede četrtkovega zasedanja ECB v zlatu iščejo varno zavetišče, ugotavljajo v Novi Ljubljanski banki (NLB).

Cena zlata je v torek prvič po avgustu lani dosegla ceno 1300 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. To kaže, da vlagatelji ob  nemirih v Ukrajini, politični nestabilnosti v Grčiji in negotovosti glede četrtkovega zasedanja ECB v zlatu iščejo varno zavetišče.
Cena zlata je v torek prvič po avgustu lani dosegla ceno 1300 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. To kaže, da vlagatelji ob nemirih v Ukrajini, politični nestabilnosti v Grčiji in negotovosti glede četrtkovega zasedanja ECB v zlatu iščejo varno zavetišče. 

LJUBLJANA > Cena zlata se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes zvišala do 1303 dolarje za unčo. Od začetka leta je cena zlata pridobila okoli deset odstotkov, je pa še daleč od rekordnih 1921 dolarjev za unčo iz leta 2011.

Strokovnjaki zadnjo rast cen zlata pojasnjujejo predvsem s pričakovanjem, da bo Evropska centralna banka (ECB) v četrtek napovedala obsežno odkupovanje obveznic. Že tako nizke obresti bi lahko dodatno upadle. S tem bi zlato znova pridobilo vrednost, saj večina naložb v zlatu ni vezana na nihanje obrestnih mer.

Večje trgovanje z zlatom bi lahko znova blagodejno vplivalo na trenutno zelo nizko stopnjo inflacije oziroma deflacijske pritiske, saj je zlato “zaščitnik obstoja inflacije”.

STA


Najbolj brano