Grki na zgodovinske volitve

V Grčiji bodo danes predčasne parlamentarne volitve, na katerih se državi po 40 letih obeta politični obrat in morda prva levo usmerjena vlada. Zmagovalka volitev bo skoraj zagotovo levičarska stranka Siriza, ki obljublja konec šestletnega varčevanja in pogajanja o odpisu dolgov.

 Zmagovalka volitev v Grčiji bo skoraj zagotovo levičarska stranka Siriza, ki obljublja konec šestletnega varčevanja in pogajanja o odpisu dolgov.
Zmagovalka volitev v Grčiji bo skoraj zagotovo levičarska stranka Siriza, ki obljublja konec šestletnega varčevanja in pogajanja o odpisu dolgov. 

ATENE > 9,8 milijona grških volilnih upravičencev mora na volišča, potem ko poslancem decembra lani v treh poskusih ni uspelo izvoliti predsednika države. Volišča bodo odprta od 6. do 18. ure po srednjeevropskem času, nato naj bi objavili rezultate vzporednih volitev, prvi izidi pa naj bi bili znani okrog 20. ure po srednjeevropskem času.

Za sedeže v parlamentu se poteguje 22 strank in zavezništev, glede na zadnje javnomnenjske raziskave pa bo triodstotni parlamentarni prag uspelo preseči šestim.

Za koalicijo radikalne levice Siriza, ki jo vodi Aleksis Cipras, bi glasovalo 33,5 odstotka vprašanih, Nova demokracija pa bi prejela 26,5 odstotka glasov. Na tretjem mestu je proevropska sredinska stranka To Potami (Reka), ki bi osvojila okoli 6 odstotkov glasov. V parlament naj bi se uvrstili še skrajno desna Zlata zora, komunisti in socialistična stranka Pasok.

Sirizi zmaga skorajda ne more uiti, a vprašanje je, ali bo lahko sama sestavila vlado. Če ji bo to le uspelo, bo Grčija dobila prvo levo usmerjeno vlado. Analitiki omenjajo tudi možnost koalicije med Sirizo in To Potami.

STA


Najbolj brano