Zelo nevarni virus zika se širi

Virus zika, ki ga prenašajo komarji, kriv pa naj bi bil za hude deformacije glave in možganov pri novorojencih, se bo po pričakovanjih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil po vseh državah na ameriški celini. Komarji, ki ga prenašajo, so že zdaj navzoči v celotni regiji, z izjemo Kanade in Čila.

Ziko prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi virusa 
denge in chikungunjya.
Ziko prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi virusa denge in chikungunjya. 

ŽENEVA > Virus zika, ki pri večini obolelih sproži le kratkotrajne gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oziroma plod. Kriv naj bi namreč bil - kar sicer še ni dokazano - za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.

Ziko prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi virusa denge in chikungunjya. Zika je bil naravno navzoč v Afriki, dokler se ni maja lani pojavil v Braziliji, piše britanski BBC.

Odtlej se je razširil v 21 od 55 držav v Amerikah, je v nedeljo objavila WHO. Hkrati je opozorila, da je komar, ki virus prenaša, že navzoč v vseh državah na celini, z izjemo Kanade in Čila.

WHO navaja, da ljudje v Amerikah doslej niso bili izpostavljeni ziki, zaradi česar nanj niso odporni, to pa omogoča hitro širjenje virusa. WHO zaradi tega domneva, da se bo virus še naprej širil in verjetno dosegel vse države in ozemlja v regiji, kjer so tudi komarji Aedes aegypti.

Direktorica WHO Margaret Chan je danes na srečanju izvršnega odbora organizacije posvarila, da “je eksplozivno širjenje virusa zika na nova geografska območja, kjer je populacija le malo odporna, razlog za zaskrbljenost, še posebej zaradi morebitne povezave med okužbo med nosečnostjo in otroci, rojenimi z majhnimi glavami”.

Slabi obeti za Brazilijo, ki se pripravlja na poletne olimpijske igre

Chenova je dejala, da vzročna povezava med okužbo z ziko v nosečnosti in mikrocefalijo ni bila dokazana, a dodala, da nanjo namigujejo posredni dokazi, kar je izjemno zaskrbljujoče.

Zaradi porasta otrok z deformacijo glave v Latinski Ameriki, še posebej v Braziliji, so ZDA in druge države nosečnice posvarile pred potovanjem v regijo. To so slabi obeti za Brazilijo, ki se pripravlja na poletne olimpijske igre.

V Braziliji so od zaskrbljujočega porasta primerov mikrocefalije na severovzhodu države oktobra lani zabeležili že 3893 primerov te deformacije. Pred tem so na leto v povprečju zabeležili 160 primerov mikrocefalije.

Ženskam svetovali, naj odložijo nosečnost

Zaradi virusa so Kolumbija, Ekvador, Salvador in Jamajka ženskam svetovali, naj odložijo nosečnost. To je svetoval tudi visok brazilski zdravstveni uradnik, čeprav Brasilia uradno ženskam svetuje zgolj, naj se izogibajo komarjem.

WHO za zdaj ni izdala svaril pred potovanjem. Poudarila je, da je najučinkovitejši način preprečevanja okužbe odstranjevanje stoječe vode, v kateri se razmnožujejo komarji, in osebna zaščita pred ugrizi teh insektov, kot je uporaba repelentov in mrež proti komarjem.

Svetovna zdravstvena organizacija je še poudarila, da je jasno, da ziko prenašajo komarji vrste Aedes aegypti, dokazi za druge vrste prenosa virusa pa so le omejeni. Je pa hkrati poudarila, da bi se virus lahko prenašal s krvjo, izolirali so ga tudi že v spermi. Po podatkih WHO za zdaj obstaja en primer opisa spolnega prenosa okužbe.

STA


Najbolj brano