Željko Reiner iz HDZ postal predsednik osmega sklica sabora

Večina poslancev osmega sklica hrvaškega sabora, ki so bili izvoljeni na parlamentarnih volitvah 8. novembra, je danes za predsednika parlamenta potrdila akademika Željka Reinerja, ki je bil kandidat desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list. Za Reinerja je glasovalo 88 od 151 poslancev.

Željko Reiner iz HDZ je postal predsednik osmega sklica 
sabora.
Željko Reiner iz HDZ je postal predsednik osmega sklica sabora. 

LJUBLJANA, ZAGREB > Današnja seja hrvaškega sabora je bila tudi ustanovna, potem ko so potrdili Željka Reinerja kot edinega kandidata za predsednika parlamenta. Ob 88 poslancih, ki so podprli kandidata Domoljubne koalicije in Mosta, se jih je 62 vzdržalo, en poslanec pa je bil proti.

Reiner je bil podpredsednik sabora v prejšnjem sklicu, bil je tudi hrvaški minister za zdravstvo med letoma 1998 in 2000. Je redni profesor na zagrebški medicinski fakulteti kot tudi član hrvaške akademije znanosti in umetnosti in kraljevske akademije v Londonu.

Sabor se je na ustanovni seji sestal pet dni zatem, ko je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović mandat za sestavo nove vlade podelila kandidatu desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list Tihomirju Oreškoviću.

Poslanci osmega sklica sabora so se sicer na prvi seji po novembrskih parlamentarnih volitvah sestali že v začetku decembra, vendar so jo prekinili, ker ni bilo dovolj glasov za izvolitev predsednika parlamenta.

STA


Najbolj brano