Železje se je odlepilo od dna in zdaj plava

“Nekoliko sem živčen,” je včeraj zgodaj zjutraj priznal Nick Sloane, ki vodi operacijo premika potniške ladje Concordie z otočka Giglio do ladjedelnice v Genovi. Ladjo so namreč včeraj previdno odmaknili od podvodne ploščadi, na katero je bila naslonjena, tako da zdaj sama plava na gladini. Zadnje potovanje naj bi predvidoma začela v ponedeljek.

Prvi premik: najprej so jo dvignili za meter, potem so jo odmaknili za 30 metrov  Foto: Ansa
Prvi premik: najprej so jo dvignili za meter, potem so jo odmaknili za 30 metrov  Foto: Ansa

GIGLIO > “Ladja plava. Trenutno je približno meter nad podvodno platformo, na kateri je ležala,” je ob vnovični splovitvi ladje, ki so jo spremljali številni mediji in redovedneži, povedal glavni inženir pri operaciji Franco Porcellaccia. Napovedal je, da bodo Concordio dvignili še za dodaten meter, preden jo bodo z vlačilci odvlekli proti odprtemu morju. Ob boke Concordie so že lani pritrdili ogromne cisterne, ki zdaj omogočajo ladji, da lahko sama pluje.

“Za zdaj vse teče po načrtu. Concordia je robustna ladja,” je dodal Franco Gabrielli, vodja italijanske civilne zaščite, ki prav tako bdi nad operacijo. V ekipi sodelujejo še okoljevarstveniki, morski biologi in številni drugi strokovnjaki.

Priprave na vleko Concordie v Genovo bodo predvidoma vzele še približno teden dni časa, do takrat pa bodo ladjo zasidrali približno 30 metrov od obale, na kateri je nasedla.

Celotna operacija bo stala skupno 1,5 milijarde evrov. Uničenje ladje bi lahko trajalo tudi do dve leti, do 80 odstotkov njenega materiala pa naj bi reciklirali.

NR


Najbolj brano