Združeni narodi ustavili pomoč v hrani za sirske begunce

Svetovni program za hrano (WFP) je v ponedeljek ustavil pomoč v hrani za več kot 1,7 milijona sirskih beguncev v Jordaniji, Libanonu, Turčiji, Iraku in Egiptu. Odgovornost za to so v agenciji ZN s sedežem v Rimu pripisali težavam s financiranjem, ki so jih povzročile neizpolnjene obljube denarnih nakazil.

Združeni narodi so ustavili pomoč v hrani za sirske begunce Foto: Tamino Petelinsek
Združeni narodi so ustavili pomoč v hrani za sirske begunce Foto: Tamino Petelinsek

RIM > Sirskim beguncem, razseljenim po sosednjih državah, to zimo grozi lakota, če donatorji ne bodo takoj priskrbeli 51 milijonov evrov, ki jih še v decembru potrebujejo za razdelitev elektronskih nakaznic za hrano.

Visoki komisar za begunce Antonio Guterres je ocenil, da do krize financiranja ne bi moglo priti v slabšem trenutku. Med ogroženimi so številni otroci, ki se v Libanonu in Jordaniji soočajo s hudo zimo brez ustreznih oblačil ali obutve, živijo pa v šotorih, zakopanih v blatu, ter negotovih higienskih razmerah, je še opozoril WFP, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WFP ni razkril, katere države niso izpolnile obljub o donatorskih sredstvih, so pa zunanji ministri Nemčije, Finske in Švedske novinarjem v Koebenhavnu priznali, da bi lahko njihove države storile več za zapolnitev denarne vrzeli.

K dodatnemu denarju za sirske begunce je pozval tudi Washington.

Od marca 2011 je morala zaradi vojne domove zapustiti več kot polovica Sircev. Okoli 3,2 milijona jih je pobegnilo čez mejo, več kot 7,2 milijona pa je notranje razseljenih. Vojna, ki ji ni videti konca, je terjala skoraj 200.000 življenj.

STA


Najbolj brano