Zdravniki zaskrbljeni nad usodo četverčkov 65-letne Nemke

Nemški zdravniki so zaskrbljeni zaradi možnosti dolgoročnih zdravstvenih težav četverčkov, ki jih je minuli četrtek rodila 65-letnica in s tem pritegnila pozornost domače in svetovne javnosti. Kakšno je trenutno zdravstveno stanje četverčkov, ki so se rodili v 26. tednu nosečnosti, odtlej pa so v inkubatorjih, javnosti ni znano.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BERLIN > “Situacija (v zvezi z zdravjem dojenčkov) se lahko spremeni vsak dan,” je vse, kar je v zvezi s četverčki povedala tiskovna predstavnica televizije RTL, ki ima ekskluzivno pogodbo s priletno novopečeno materjo treh dečkov in deklice.

Strokovnjaki so zaskrbljeni nad usodo četverčkov, ki so ob rojstvu s carskim rezom tehtali od 655 do 960 gramov. Pravijo, da imajo dobre možnosti za preživetje, a opozarjajo na dolgoročne posledice tako zgodnjega rojstva.

Nemška učiteljica je najstarejša mati četverčkov na svetu, ni pa najstarejša ženska, ki je rodila. Uradno je ta rekord v rokah Marie del Carmen Bousada Lare, ki je leta 2006 v starosti 66 let v Španiji rodila dvojčka. Nekatera poročila temu oporekajo, češ da rekord v resnici pripada Omkari Panwar, ki naj bi pri 70 letih v Indiji leta 2008 prav tako rodila dvojčka, je pred dnevi poročal britanski BBC.

“Štirje otroci domov ne bodo odšli zdravi”, je izjavil Mario Rüdiger iz univerzitetne bolnišnice Carl Gustav Carus v Dresdnu. Kot je pojasnil, jim grozijo kronične težave, predvsem na pljučih, črevesju, očeh in možganih.

Samska mati, znana kot Annegret R., je zanosila po umetni oploditvi v Ukrajini, s pomočjo tako darovanih jajčec kot sperme. Zaradi nosečnosti v tako pozni starosti si je učiteljica angleščine in ruščine v domovini prislužila nemalo kritik.

Poleg tega je že pred rojstvom četverčkov imela 13 otrok, je tudi sedemkratna babica. Za novo nosečnost naj bi se odločila, ko je njena najmlajša hčerka, danes stara deset let, izrazila željo po bratcu ali sestrici.

Da je ravnala neodgovorno, je prepričan tudi direktor klinike za ženske univerzitetne bolnišnice v Erlangnu Matthias Bekcamn. Kot je povedal, je zdravstveno osebje ob rojstvu storilo vse, kar je lahko, ne more pa zagotoviti, da bodo otroci zdravi. Ko gre za mater, pa je dejal: “Morda bo morala skrbeti za dva invalidna otroka in ko bo stara 80 let, bodo morali drugi skrbeti zanjo.”

STA


Najbolj brano