Zdravnik podlegel eboli kljub zdravljenju s poskusnim zdravilom

V Liberiji je danes zaradi okužbe z virusom ebole umrl zdravnik, in sicer kljub temu, da so ga zdravili z eksperimentalnim zdravilom ZMapp. Japonska je medtem sporočila, da je za zdravljenje ebole pripravljena ponuditi svoje poskusno zdravilo.

V Liberiji je danes zaradi okužbe z virusom ebole umrl zdravnik, in sicer kljub temu, da so ga zdravili z eksperimentalnim zdravilom ZMapp Foto: Wikipedia
V Liberiji je danes zaradi okužbe z virusom ebole umrl zdravnik, in sicer kljub temu, da so ga zdravili z eksperimentalnim zdravilom ZMapp Foto: Wikipedia

MONROVIA, TOKIO, LONDON > Liberijski zdravnik Abraham Borbor je bil eden izmed treh zdravnikov, ki so v Liberiji prejeli eksperimentalno zdravilo ZMapp. Z virusom se je okužil, ko je v bolnišnici v Monroviji skrbel za paciente, okužene z virusom. Druga dva zdravnika, eden iz Nigerije, drugi iz Ugande, ki sta prav tako delala v Liberiji, se glede na navedbe vlade še vedno zdravita.

Medtem je Japonska danes izrazila pripravljenost, da v boju za zajezitev širjenja nevarnega virusa ponudi svoje eksperimentalno zdravilo, ki ga razvija japonsko podjetje. "Naša država je pripravljena priskrbeti še ne odobreno zdravilo v sodelovanju s proizvajalcem, če bo WHO zaprosil," je dejal sekretar vlade Jošihide Suga.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer kot etično ocenila uporabo uradno še ne potrjenih zdravil v boju proti eboli. Več zdravil je namreč v postopku razvoja.

Virus ebole je doslej terjal že več kot 1400 življenj, več kot tisoč ljudi je okuženih.

Po navedbah WHO se je med zdravljenjem obolelih v Gvineji, Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji, kjer pustoši ebola, s tem virusom okužilo 225 zdravstvenih delavcev, od tega jih je 130 umrlo.

V Londonu se zdravi prvi britanski državljan, okužen z ebolo. 29-letni zdravstveni delavec je virus staknil v Sierri Leone, od koder so ga s posebej opremljenim letalom v domovino prepeljali v noči na danes.

STA


Najbolj brano