Zastave Islamske države v Gornji Maoči razburjajo BiH

V odročni vasi Gornja Maoča na severu BiH, kjer živi močna skrajna muslimanska ločina vahabitov, naj bi v sredo neznanci izobesili zastave in druga obeležja džihadistične skupine Islamska država (IS). Policija je danes preiskala vas, a ni našla ničesar, vaščani pa trdijo, da zastav in obeležij niso postavili.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug podatki varnostnih agencij v BiH kažejo, da več kot 150 vaščanov Gornje Maoče sodeluje v bojih v Siriji in Iraku.
Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug podatki varnostnih agencij v BiH kažejo, da več kot 150 vaščanov Gornje Maoče sodeluje v bojih v Siriji in Iraku. 

SARAJEVO > Preiskovalci državne varnostne agencije Sipa so skupaj s policijo danes preiskali vas, potem ko so lokalni mediji objavili fotografije, na katerih je bilo videti zastave in druga obeležja IS. Iz Sipe so sporočili, da zastav in drugih obeležij niso našli, da pa bodo v sodelovanju s tožilstvom BiH nadaljevali preiskavo s ciljem osvetlitve dogodka.

Sarajevski časnik Dnevni avaz je poročal, da vaščani trdijo, da s tem incidentom niso povezani in da sta obeležja na neko zapuščeno hišo postavila moška, ki sta v njej nekoč živela. Po trditvah vaščanov je sicer prazna večina hiš v vasi, ni pa znano, kam so se vaščani preselili.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug podatki varnostnih agencij v BiH kažejo, da več kot 150 vaščanov Gornje Maoče sodeluje v bojih v Siriji in Iraku. V Siriji, na strani teroristične skupine Fronta Al Nusra, se bori tudi nekdanji vodja vahabitov v vasi Nusret Imamović. Ameriški State Department ga je uvrstil na globalni seznam terorističnih borcev. V Gornji Maoči, odročni vasi v bližini Brčkega živi močna skrajna muslimanska ločina vahabitov. V BiH naj bi bilo po ocenah varnostnih virov približno 3000 pripadnikov vahabizma, radikalnejše veje sunitskega islama, ki so ga v državo med vojno v 90. letih minulega stoletja prinesli mudžahidi, tuji islamski borci.

Prebivalci vasi so že desetletje pod budnim očesom policijskih obveščevalnih agencij, ker jih sumijo povezanosti s terorizmom. Kot še navaja Tanjug, v vasi sedaj živi približno 30 družin, ki so praktično povsem odrezane od sveta. Na vhodu v vas je nameščena stalna policijska patrulja.

Mediji v BiH incident z obeležji IS povezujejo z začetkom sojenja neformalnemu vodji vahabitov v BiH, imamu Huseinu Bosniću, imenovanem Bilal, ki se bo začelo v sredo. Bosnić je obtožen, da je v BiH novačil borce za skrajno sunitsko Islamsko državo v Siriji in Iraku. Po navedbah Tanjuga je Bosnić pogosto bival v Gornji Maoči in je po odhodu Nusreta Imamovića v Sirijo prevzel vodenje vahabitov v BiH.

STA


Najbolj brano