Zaslišanje Assangea končano

Na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu se je danes končalo zaslišanje ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki so ga na Švedskem obtožili posilstva. Vsebina zaslišanja, ki se je začelo v ponedeljek, še ni znana, saj je zaupne narave, je sporočilo švedsko tožilstvo.

Julian Assange Foto: Wikipedia/David G Silvers
Julian Assange Foto: Wikipedia/David G Silvers

STOCKHOLM > Po poročilu zaslišanja bo tožilstvo odločilo, kako bodo nadaljevali preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaslišanje Juliana Assangea je opravil ekvadorski tožilec v navzočnosti namestnice švedskega generalnega tožilca Ingrid Isgrenove in švedskega policijskega inšpektorja.

Zaslišanje so v preteklosti zaradi diplomatskih nesoglasij med Ekvadorjem in Švedsko večkrat preložili.

45-letni Avstralec se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel junija 2012, potem ko je švedsko tožilstvo zanj izdalo evropski zaporni nalog, saj sta ga na Švedskem dve ženski obtožili posilstva in spolnega napada. Kazniva dejanja naj bi Assange zagrešil leta 2010 med obiskom Švedske.

Očitke sam zavrača in trdi, da so politično motivirani. V preteklosti je zavrnil potovanje na zaslišanje na Švedsko, saj se boji, da bi ga Stockholm izročil ZDA. Washington ga preganja zaradi Wikileaksove objave 500.000 tajnih dokumentov v zvezi z vojnama v Afganistanu in Iraku.

Švedsko tožilstvo je lani zavrglo preiskavo obtožb o spolnem napadu, saj so te po petih letih zastarale, vztrajali pa so pri zaslišanju v zvezi z obtožbami o posilstvu, ki zastarajo šele po 10 letih.

STA


Najbolj brano