Zarif in Kerry začela ključne pogovore o iranskem jedrskem programu

Ameriški državni sekretar John Kerry in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif sta v avstrijski prestolnici danes začela ključne pogovore, na katerih naj bi dorekli še zadnje podrobnosti glede končnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. Rok za sklenitev zgodovinskega sporazuma med Iranom in šesterico velesil se izteče 30. junija.

Ameriški državni sekretar John Kerry in iranski zunanji 
minister Mohamed Džavad Zarif (na fotografiji) sta v avstrijski 
prestolnici danes začela ključne pogovore, na katerih naj bi 
dorekli še zadnje podrobnosti glede končnega sporazuma o 
iranskem jedrskem programu. Foto: Wikipedia
Ameriški državni sekretar John Kerry in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif (na fotografiji) sta v avstrijski prestolnici danes začela ključne pogovore, na katerih naj bi dorekli še zadnje podrobnosti glede končnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. Foto: Wikipedia

DUNAJ > “Dober sporazum je pomembnejši kot pa držati se roka,” je pred začetkom pogovorov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Mohamed Džavad Zarif. Vendarle pa obstaja realna možnost, da bo sporazum do torka dosežen, je prepričan vodja iranske diplomacije.

Za iransko tiskovno agencijo Irna je ob tem poudaril, da je mogoče doseči sporazum o iranskem jedrskem programu do zastavljenega roka, če nasprotna stran ne bo postavljala pretiranih zahtev.

“Dober sporazum je, če druga stran izpolni svoje obveze, kakor hitro mi izpolnimo naše. To še posebej velja v zvezi s sankcijami,” je še dejal Zarif.

Zarif in John Kerry bosta skušala skupaj z ostalimi zunanjimi ministri šesterice razrešiti še preostala odprta vprašanja, v katerih se strani razhajata. Eno od njih naj bi bil po poročanju medijev dostop mednarodnih inšpektorjev do iranskih vojaških objektov in odprava mednarodnih sankcij proti Iranu.

Zunanji ministri Irana ter šesterice velesil - ZDA, Rusije, Velike Britanije, Francije, Kitajske in Nemčije - imajo do torka čas, da dosežejo obširni sporazum, s katerim naj bi končali že dvanajst let trajajoč spor o iranskem jedrskem programu. Po letih napetosti in 20 mesecih pogajanj želijo doseči sporazum, ki bi pomenil zagotovilo, da bo imel Iran izključno civilni jedrski program.

Kerry in Zarif se oba dobro zavedata, da jih čaka še “trdo delo”, preden bo končni sporazum dejansko sklenjen. “Je še nekaj zelo težkih vprašanj,” je ob začetku pogovorov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP priznal Kerry.

Ta konec tedna na Dunaju pričakujejo še zunanje ministre preostale četverice držav stalnih članic Varnostnega sveta ZN ter Nemčije. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki nastopa v vlogi koordinatorke, se bo po današnjih navedbah iz Bruslja pogovorom pridružila v nedeljo.

STA


Najbolj brano