Zaradi zamenjave novorojenk dvomilijonska odškodnina

Francoski družini, katerih hčerki so v bolnišnici v Cannesu pred več kot dvema desetletjema ob rojstvu pomotoma zamenjali, bosta prejeli odškodnino v višini slabih dveh milijonov evrov. Tako je danes odločilo sodišče v kraju Grasse na jugu Francije. Družini sta od klinike, krive za zamenjavo, zahtevali šestkrat več denarja.

Francoski družini, katerih hčerki so v bolnišnici v Cannesu pred več kot 20 leti ob rojstvu pomotoma zamenjali, bosta prejeli odškodnino v višini slabih dveh milijonov evrov.
Francoski družini, katerih hčerki so v bolnišnici v Cannesu pred več kot 20 leti ob rojstvu pomotoma zamenjali, bosta prejeli odškodnino v višini slabih dveh milijonov evrov. 

CANNES > Zgodba sega nazaj v julij 1994, ko je Sophie Serrano, ki se zdaj bliža 40. letu, v bolnišnici v Cannesu rodila hčerko po imenu Manon. Ker je imela deklica zlatenico, so jo zdravniki namestili v inkubator s posebnimi lučmi za tovrstne primere. Inkubator je delila še z eno pravkar rojeno deklico z enako boleznijo.

Pomožna medicinska sestra je nato deklici nenamerno zamenjala. Čeprav sta obe materi nemudoma podvomili glede deklic, saj sta imeli različno dolge lase, ju v bolnišnici niso vzeli resno in so ju skupaj z otrokoma poslali domov.

Deset let kasneje se je Manonin oče, ki mu ni dalo miru, da hčerka ni podobna prav nikomur v družini in ima občutno temnejšo polt od sorodnikov, odločil za test starševstva. Ta je pokazal, da res ni Manonin biološki oče. Sophie Serrano je nato sama opravila test in ugotovila, da ni Manonina biološka mati.

Sledila je preiskava skupaj z iskanjem družine, ki ima njunega biološkega otroka. Izkazalo se je, da je do zamenjave prišlo v bolnišnici takoj po rojstvu, ko sta zaradi pomanjkanja opreme v istem inkubatorju pristali dve novorojenki.

Družini sta se nato pred desetletjem sestali in starši so spoznali svoja biološka otroka, a za vnovično zamenjavo se niso odločili. Po tem prvem srečanju sta se družini zavestno oddaljili ena od druge in novih stikov ni bilo.

STA


Najbolj brano