Zaradi težav z dihanjem potnikov zaprli letališče v Hamburgu

Letališče v Hamburgu so danes za dobro uro zaprli in evakuirali, potem ko je več potnikov potožilo zaradi težav z dihanjem. Najmanj 68 ljudem so morali zdravniško pomagati. Vzrok je bil očitno to, da je nekdo v prezračevalni sistem spustil solzivec. Možnost terorističnega napada so oblasti izključile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letališče v Hamburgu Foto: Wikipedia
Letališče v Hamburgu Foto: Wikipedia

HAMBURG > Promet na letališču je med 12.32 in 13.45 povsem obstal. Več sto potnikov pa je moralo čakati zunaj na mrazu.

Do težav je prišlo na območju preverjanja ročne prtljage potnikov. Kot je opisal predstavnik policije, je začelo najprej močno smrdeti, nato pa je več ljudi začelo tožiti zaradi težav z dihanjem, dražečega kašlja in pekočih oči. Pomoč so morali nuditi 68 ljudem, od tega so jih devet odpeljali v bolnišnico, navaja dpa.

Zaradi teh težav na letališču so preusmerili tudi 13 letal, ki naj bi pristala v Hamburgu. Dve sta kasneje pristali v Bremnu, ostala pa so se vendarle lahko vrnila v Hamburg. Nekatera letala pa so krožila nad mestom in čakala. Zaprt je bil tudi cestni in železniški dostop do letališča.

Gasilci so kasneje sporočili, da so v bližini prezračevalnega sistema našli prazno pločevinko solzivca oz. poprovega spreja, kakršnega se uporablja v samoobrambne namene. Zelo verjetno je to pločevinko nekdo izpraznil v prezračevalni sistem, ki je nato dražeči plin razširil po letališču. Oblasti so sicer izključile možnost, da bi šlo za teroristično dejanje, še poroča dpa.

“Žrtev” incidenta na letališču je bil tudi urugvajski predsednik Tabare Ramon Vazquez Rosas. Njegovo letalo je moralo počakati, da je letališče začelo znova delovati.

Letališče v Hamburgu je sicer peto največje v državi, preko katerega gre več kot milijon potnikov vsak mesec. Lani so skupno zabeležili 16,2 milijona potnikov.

STA


Najbolj brano