Zaradi stavke strojevodij se Nemčiji obetajo rekordni zastoji

Sindikat nemških strojevodij GDL je ob 2. uri ponoči svojo že deveto stavko razširil še na potniški promet, potem ko so v torek popoldne na tirih že obstali tovorni vlaki. Kako dolgo bo stavka trajala, v GDL ne želijo napovedovati. Medtem se Nemčiji v prihajajočem podaljšanem koncu tedna obetajo rekordni zastoji na cestah.

Zaradi stavke strojevodij se Nemčiji obetajo rekordni zastoji 
na cestah. Foto: Wikipedia
Zaradi stavke strojevodij se Nemčiji obetajo rekordni zastoji na cestah. Foto: Wikipedia

BERLIN > “Vse sestavine za to so tu,” je o grozečih rekordnih zastojih na cestah dejal prometni strokovnjak Michael Schreckenberg z univerze Duisburg-Essen. Stavka na številnih železniških progah prihaja v za voznike osebnih avtomobilov izredno neugodnem času: ob petkih pred binkoštnimi prazniki so po Schreckenbergovih besedah ceste že tako ali tako najbolj obremenjene v vsem letu.

Večina Nemcev se bo zaradi tega odločila le za krajše izlete, saj se jim daljše počitnice ne izplačajo. “Druge izbire nimajo,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Schreckenberg. V času poletnih dopustov bodo imeli na voljo več možnosti.

Schreckenberg pričakuje scenarij, “kot ga še nismo imeli.” Najhujše zastoje pričakuje v okolici Kölna, Frankfurta, Münchna in Hamburga.

To je že deveta stavka sindikata GDL od lanskega septembra, s katero zahteva zvišanje plač za pet odstotkov in skrajšanje tedenskega delovnika za eno uro ter vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo.

Do kdaj bodo stavkali, bodo iz sindikata tokrat sporočili šele 48 ur pred koncem stavke. Vsekakor bo stavka trajala prek binkošti.

Pri nemških železnicah Deutsche Bahn so pripravili rezervni scenarij, po katerem bo v času stavke vozila približno tretjina vlakov v mednarodnem prometu. V regionalnem prometu bo vozilo 15 do 60 odstotkov običajnega števila vlakov, v tovornem prometu pa približno 70 odstotkov vlakov.

STA


Najbolj brano