Zaradi stavke na berlinskih letališčih odpovedali več sto letov

Zaradi stavke zaposlenih na berlinskih letališčih Tegel in Schönefeld so morali danes odpovedati več sto letov. Številne potnike so pravočasno obvestili in sploh niso prišli na letališče. Pričakovati je, da bo stavka prizadela tudi številne obiskovalce mednarodne turistične borze ITB, ki te dni poteka v Belinu.

Zaradi stavke zaposlenih na berlinskih letališčih Tegel in 
Schönefeld so morali danes odpovedati več sto letov.  Foto: STA
Zaradi stavke zaposlenih na berlinskih letališčih Tegel in Schönefeld so morali danes odpovedati več sto letov.  Foto: STA

BERLIN > Vzrok za stavko je že dlje časa trajajoči spor glede plač med sindikatom Verdi in upravljalcem obeh letališč, v katerem so združena vsa na letališču delujoča podjetja. Odkar je bile te storitve pred desetimi leti privatizirane, se je konkurenca občutno povečala, temu ustrezno pa plače znižale.

Sindikat zahteva zvišanje povprečne urne postavke z 11 na 12 evrov, kar utemeljuje z veliko obremenjenostjo letališkega osebja. Delodajalci so bili doslej pripravljeni ponuditi zgolj 27 centov več.

Zaradi spora je sindikat že februarja organiziral več opozorilnih stavk, zaradi katerih je prišlo do odpovedi več sto letov in zamude letal.

Sindikat je k tokratni stavki pozval približno 2000 zaposlenih na letališčih. Začela se je danes zjutraj ob 4. uri in bo trajala do sobote do 5. ure. A tudi po koncu stavke je še moč pričakovati motnje v letalskem prometu, pravijo pri upravljalcu obeh letališč.

“Doslej nismo našli še nobenega stavkokaza,” je povedal Enrico Rümker iz sindikata Verdi, ki je organizator stavke. “Zaposleni so se na naš poziv k prekinitvi dela odzvali,” je dodal.

Na glasovanju pred tednom dni se je za stavko izreklo 98,6 odstotka članov sindikata. Na letališču Tegel so tako danes skupaj s tovornimi odpovedali 455 letov, na letališču Schönefeld pa 204.

Potniki letalskih družb Lufthansa, Eurowings in Air Berlin lahko svoje elektronske vozovnice za polete znotraj Nemčije zamenjajo za vrednostne bone za vožnjo z vlakom, so sporočili iz nemških železnic Deutsche Bahn.

STA


Najbolj brano