Zaradi stavke francoskih kontrolorjev odpovedan let Ljubljana-Pariz

Kontrolorji zračnega prometa v Franciji so začeli stavko, zaradi katere prihaja do številnih motenj v letalskem prometu. Francoske letalske družbe so danes odpovedale kar 40 odstotkov vseh letov, odpovedan je tudi polet družbe Air France med Ljubljano in Parizom.

Zaradi stavke francoskih kontrolorjev je odpovedan tudi let 
Ljubljana-Pariz. Foto: STA
Zaradi stavke francoskih kontrolorjev je odpovedan tudi let Ljubljana-Pariz. Foto: STA

PARIZ > V Aerodromu Ljubljana so pojasnili, da bo za potnike, ki so imeli danes predviden let med Ljubljano in Parizom, ustrezno poskrbljeno, za podrobne informacije pa naj se obrnejo na slovensko podružnico Air Francea.

Za zdaj še ni jasno, kako bo z letom med slovensko in francosko prestolnico v četrtek. Povsem možno je namreč, da se današnja stavka zavleče.

V Air France naj bi zagotovili približno 60 odstotkov vseh načrtovanih letov na srednjih linijah, medtem ko naj bi družba opravila skoraj vse medcelinske lete. Nizkocenovnik Ryanair je odpovedal več kot 250 letov.

Danes dopoldne na pariških letališčih Orly in Roissy ni prihajalo do odpovedi letov v zadnjem trenutku, temveč so bili potniki o vseh odpovedanih letih vnaprej obveščeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na letališki vir.

Zaradi stavke kontrolorjev prihaja do zamud, ki pa bi se lahko čez dan stopnjevale in povzročile pravo zmedo.

Sindikat kontrolorjev SNCTA, ki združuje približno 4000 oziroma 41 odstotkov vseh francoskih kontrolorjev, je svoje člane pozval, da s stavko izrazijo nasprotovanje organizacijskim spremembam dela tudi med 16. in 18. aprilom in 29. aprilom ter 2. majem.

Sindikat je s stavko grozil že dalj časa, vendar so jo prestavili zaradi nesreče letala družbe Germanwings, v kateri je umrlo 150 ljudi. Na svoji spletni strani je sindikat SNCTA odgovorne že pozval k takojšnjemu začetku pogajanja o odprtih vprašanjih glede organizacije dela in delovne dobe, medtem pa nasprotna stran poudarja, da želijo najprej doreči način in delovno skupino za prihodnja pogajanja.

Sindikat nasprotuje napovedanim organizacijskim spremembam dela, poleg tega pa zahteva, da se starostna meja za upokojitev kontrolorjev zračnega prometa zniža na 59 let.

STA


Najbolj brano