Zaradi radioaktivnega sevanja zaprli park v Tokiu

Na enem od igrišč v japonski prestolnici so zabeležili izjemno visoko dozo radioaktivnega sevanja, zato so iz skrbi za zdravje otrok danes zaprli park, kjer se nahaja igrišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokio Foto: Wikipedia
Tokio Foto: Wikipedia

TOKIO > Na pesku pod toboganom v parku na severozahodu Tokia so po podatkih lokalnih oblasti zabeležili radiacijsko dozo do 480 mikrosievertov na uro. Kot pojasnjuje AFP, bi vsak, ki bi bil taki dozi sevanja neposredno izpostavljen dve uri, prejel tolikšno dozo sevanja, kot je po mnenju japonskih oblasti dopustna v letu dni.

Stopnja radiacije za 2000-krat presega vrednosti, pri katerih japonska vlada priporoča čiščenje zemlje na območju okoli nuklearke Fukushima po okvari leta 2011 zaradi potresa in cunamija.

Oblasti je o sevanju na igrišču v ponedeljek obvestil prebivalec območja, kjer se nahaja park. Pristojne oblasti menijo, da sevanje v parku ni povezano z jedrsko nesrečo v Fukushimi, ampak je nekdo na območju zakopal radioaktivne snovi.

O sevanju na igrišču poročajo nekaj dni zatem, ko je na strehi sedeža japonskega premierja Shinza Abeja v središču Tokia pristal manjši zrakoplov na daljinsko vodenje, na katerem so zaznali manjšo dozo radioaktivnega sevanja.

STA


Najbolj brano